Vem är Terry Pratchett?

Terry Pratchett är en brittisk science fiction-och fantasy-författare mest känd för sin uppfinning av Discworld -serien, som har fått en kultstatus. Hans skrift stil är tankeväckande och kvick och är nästan alltid insvept i komik och satir. Läsarna säger ofta att hans böcker har en särskild "brittisk humor" smak, och tenderar att utforska en mängd olika teman. Som skapare av dessa tecken som kommendör Sam Vimes, en stackars polis som leder en polisstyrka fylld med dvärgar, troll och ett och annat varulv, den patriciervilla, officiell härskare Ankh-Morpork och övervakare av dess många sociala undergrupper såsom Guild of Thieves och Assassins 'Guild, och Rincewind, en ringa avhopp från det osynliga University, en skola för magi, de flesta fans anser Terry Pratchett är en litterär skatt. Förutom den expansiva Discworld böcker, Terry Pratchett skrivit också Ananasväxter Trilogy och Johnny Maxwell Trilogy och har också samarbetade på olika anpassningar av hans arbete, av vilka några har blivit spelar, spelar radio, videospel och även en serietidning. Den Wee Free Men , en Discworld roman, kommer att anpassas till film av regissören Sam Raimi.

Även om det inte riktigt lika populärt i USA som de andra brittiska fantasy export, JK Rowling, har Terry Pratchett fångat ändå fantasin hos ett stort antal läsare. Han har sålt 50 miljoner böcker över hela världen och är den sjunde mest lästa icke-amerikanska författare i USA. Han är också mycket produktiv, han lägger ut i genomsnitt två böcker om året. Hans produktion uppgår till över fyrtio romaner, och räknar fortfarande.

var Terry Pratchett först publicerades när han var 13, i en skoltidning. Vid femton, publicerade han samma historia kommersiellt. Han lämnade skolan tidigt och inte går vidare till universitetet, men det gjorde han alltid får höga betyg i engelska och även slutfört en kort kurs i journalistik. Dessutom har han fått flera hedersexamen, däribland hedersdoktorat från stora brittiska universitet. Han blev en officer i Order of the British Empire av bidrag i litteratur 1998.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.