Vem är T. E. Lawrence?

Thomas Edward Lawrence var en brittisk arkeolog, diplomat och soldat som blev känd efter första världskriget som "Lawrence av Arabien," tack vare sin roll i det arabiska upproret mot den turkiska staten. TE Lawrence var en intressant och gåtfull människa, och mycket av detaljerna i hans liv har förmörkats av legender och överdrift, vilket gör det svårt att sortera fakta från fiktion. Han lever vidare i form av filmer som Lawrence av Arabien , som populariserade hans berättelse och gjorde honom berömd i den engelsktalande världen.

Lawrence föddes i Wales 1888, och han visade sig vara extremt intelligent, även vid en tidig ålder. Han hamnade studerade i Oxford, resor i Mellanöstern för att besöka olika platser av historiskt intresse under sin tid i Oxford, och han slutligen tog en position som ett fält arkeolog arbetar i Mellanöstern. När första världskriget bröt ut, den brittiska regeringen insåg att hans ställning som en arkeolog var en idealisk täcka, och TE Lawrence befann sig överstelöjtnant Lawrence, först i Palestina och senare i andra delar av Mellanöstern.

Under första världskriget stred TE Lawrence med arabiska trupper, hjälpa till att leda ett arabiskt uppror mot turkarna, i hopp om att få ned det ottomanska imperiet bakifrån medan brittiska och australiska styrkorna anföll från Medelhavet . Under sin tid i kriget, antog TE Lawrence ett antal Mellanöstern tull, och blev fotograferade ofta i traditionell arabisk dräkt. Han följdes också under en period av filmare, Lowell Thomas, som slutade med att han gjorde sin berömda.

Filmerna som Thomas sköt blev en enorm hit efter första världskriget, mycket till högljutt uttryckte bestörtning av T. E. Lawrence, som vid upprepade tillfällen förklarat att han ville bli ihågkommen som en vanlig människa, inte en krigshjälte. Efter kriget fortsatte Lawrence att arbeta för utländska tjänsteleverantörer, publicerade en bok kallad 1927 Vishetens sju pelare , diskutera sina upplevelser under kriget. Boken fortsätter att vara mycket tryckas och läsas, utfodring Lawrence av Arabien mystik.

Ytterst lite är känt om den personliga liv TE Lawrence, även om det har varit hela sorters slipprig spekulationer. Det verkar uppenbart att han var en beläst, att tänka framåt, intelligent man som älskade att arbeta med Mellanöstern Easterners och studera arkeologi. Att döma av hans många brev, varav många har samlats in och publicerats, levde TE Lawrence en fantastisk och omväxlande liv, och var erkänd under sin livstid med ett antal utmärkelser, bland annat Order of the Bath. Kort efter sin pensionering 1935, dödades TE Lawrence i en motorcykelolycka, och han begravdes i Dorset, England.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.