Vem är Stratis Myrivilis?

Stratis Myrivilis (1892-1969) är en av de mest inflytelserika grekiska prosaförfattare av nittonhundratalet. Stratis Myrivilis skrev flera fängslande romaner och arbetade för olika tidningar och andra publikationer, fånga livet i Grekland under de första två tredjedelarna av nittonhundratalet i hans fantastiska arbete. Han var en välkänd medlem av den grekiska Generation av 1930, en grupp författare i allmänhet anses ha fört modernism till grekiska litteraturen.

Stratis Myrivilis är föga känd utanför Grekland och delar av Europa, i skuggan av författare som Nikos Kazantzakis och Konstantinos Kavafis. Med tanke på de enorma konsekvenser som Stratis Myrivilis hade den grekiska kulturen, detta är mycket frustrerande för forskare, som har svårt att hitta hans arbete. Det är också en stor skam att en sådan fantastisk skriver är extremt svårt att hitta i USA, så få översättningar av arbetet i Stratis Myrivilis finns.

Stratis Myrivilis föddes på Lesbos 1892 och tillbringade sin barndom i byn Skamia. Han gick till Mytilene, den största staden på ön, för gymnasiet och sedan flyttade till Aten för att föra en universitetsutbildning. Tyvärr bröt kriget ut på Balkan under denna period, och Stratis Myrivilis övergav universitetet för att tjänstgöra i militären för de kommande tio åren. När Stratis Myrivilis återvände till Lesbos efter kriget, var det som en övertygad pacifist, och som ett resultat bidrog han en stor mängd arbete till grekiska anti-krig litteratur. På Lesbos, arbetade Stratis Myrivilis som journalist och författare, flyttar tillbaka till Aten 1930 för att arbeta i sändning journalistik. Han var ledamot av akademien i Aten, som nominerade honom till ett Nobelpris 1960. Efter andra världskriget, valdes Stratis Myrivilis ordförande i Riksföreningen för grekiska författare. I Grekland, är han hyllas som den mest betydande författare av nittonhundratalet.

Stratis Myrivilis fångat tumultartade början av seklet i grekiska med briljans, känslighet och nåd. Hans romaner är bland de finaste prosa av nittonhundratalet och tala med en tydlig röst mot krig, särskilt inbördeskrig. Mycket av hans arbete, inklusive hans viktigaste roman, Livet i graven , är starkt självbiografisk, diskutera sina personliga erfarenheter i slagfältet med en tveklös öga. Livet i graven har översatts till 15 språk, däribland engelska, och betraktas av de flesta kritiker som en av de mest kraftfulla anti-krig romaner av nittonhundratalet.

Bara två av Myrivilis "andra böcker finns tillgängliga i översättning: Mermaid Madonna (1959) och lärarinnan med Golden Eyes (1964). Hans övriga verk märks Gröna boken (1934), Blue Book (1939), och Red Book (1952), essäsamlingar och tal.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.