Vem är Salman Rushdie?

Salman Rushdie är en Booker Prize vinnande författare som har skrivit en av de mest kontroversiella böckerna i vår tid. Salman Rushdie är född i Bombay, Indien den 19 juni 1947. Han växte upp i en medelklass familj och studerade i både Bombay och England.

Rushdies första publicerade roman var Grimus 1975, och Booker Prize vinnande roman Midnight's Children följdes 1981. Grimus var känd inte en särskilt bra roman, men Midnight's Children fick mycket beröm och inflytelserik i mycket senaste indiska skrift. Det var emellertid med Satansverserna , publicerades 1988, som Salman Rushdie blev känd över hela världen. En stor del av världens muslimska befolkning läser innehållet i Satansverserna som en hädisk representation av profeten Muhammed. Boken förbjöds därför i många länder med stora muslimska befolkningsgrupper, men värre var att följa. På Alla hjärtans dag 1989, en fatwan tillkännagavs på radio Teheran av ledaren i Iran. Ayatollah Ruhollah Khomeini förklarade att Satansverserna var hädiska och meddelade att Salman Rushdie skulle avrättas. En bounty lades på Rushdies huvud, och Khomeini förklarade att den som var ansvarig för utförandet, om de skulle dö själva, skulle betraktas som en martyr. Vad som följde efter Salman Rushdie var år gömde sig, ibland att inte kunna spendera konsekvent nätter i samma säng. Han uthärdade nästan dygnet runt skydd för de kommande tio åren. Han flyttade ständigt till hemliga platser tills fatwan bröts 1988, men Irans revolutionära gardet beordrade mordet på Salman Rushdie igen under 2003.

De flesta av de litterära verk av Salman Rushdie har hamnat i skuggan i allmänhetens ögon av fatwan. Satansverserna alltid är den bok som Salman Rushdie är mest känd för. Sedan dess offentliggörande, våld och död har följt i dess spår. Människor som har samband med publicering och översättning av boken har blivit allvarligt attackerad några dödades.

Trots fatwan har Salman Rushdie aldrig ryggat prata om religiösa fanatiker som vill att han avrättades . Rushdie har sagt att den muslimska världen är inte bara befolkas av fanatiker, men också av modiga och framsynta individer. Men fruktar också att fatwan inte längre bara på huvudet, men om i världen. Han hävdar att västvärlden nu sakta förändras sitt tänkande och censurera sina tankar av rädsla för repressalier.

Salman Rushdie nu delar sin tid mellan New York och England. Han hävdar att han känner sig säkrare i New York än någon annanstans. Han har skrivit 14 romaner, och kanske mer än de flesta, vet han att yttrandefriheten inte alltid tas för givet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.