Vem är Robert Bunsen?

Robert Bunsen är mest känd för ett av sina mer mindre bidrag till det vetenskapliga området, den Bunsenbrännare, även om hans livslånga arbete gav många fler viktiga, om än mindre publicitet, bidrag. Född Robert Wilhelm Bunsen den 31 mars 1811 i G? Ttingen, Tyskland, var han en blygsam, anspråkslös man med otrolig intelligens. Hans bidrag spänner över flera vetenskapliga discipliner, bland annat kemi, organisk kemi, geologi, fotokemisk studier och spectrography.

Robert Bunsen började sina studier i kemi, och tog sin doktorsexamen vid 19 års ålder i Tyskland. Efter examen tog han ett jobb föreläsa och reste över hela Europa för att studera framsteg inom tillverkningsindustrin, geologi och kemi. En av hans första genombrott var i organisk /fysiologisk kemi när han upptäckte användning av järnoxid hydrat som ett motgift mot arsenik förgiftning. 1838 började Robert Bunsen undervisa vid universitetet i Marlsburg där han studerade cacodyl , en förening som med arsenik. Dessa experiment visade sig vara mycket farliga och livshotande. Detta farligt ämne förgiftad nästan Bunsen, och en explosion i hans labb tog sin syn på ett öga.

Senare vände Robert Bunsen hans intressen masugnar i Tyskland och Storbritannien. Han märkte att ugnarna förlorade betydande värme i processen-var som helst från 50 till 80%. Han samarbetade med andra forskare, Lyon Playfair, och tillsammans utarbetat en teknik för att återvinna värme, göra dem mer effektiva. Han uppfann också en kol elektrod för att förbättra batterierna i bruk vid den tiden.

Även Robert Bunsen var mycket framgångsrik i sitt arbete med organisk kemi, upptäckte han att han favoriserade inom geologi. Han tillbringade tid att analysera vulkanisk sten och gaser i Island, och testas för närvarande innehas teorier på gejsrar.

Om Bunsen skulle göra den största effekten i den vetenskapliga världen var i hans fotokemisk studier. Under sina studier i spektroskopi, studiet av strålar i ljus, han uppfann den Bunsen-Kirchoff spektroskop. Han upptäckte så småningom två nya inslag, cesium och rubidium . Tack vare hans spektroskop upptäckte andra forskare därefter andra nya inslag.

Vad gäller hans mest berömda namne, den Bunsenbrännare, i verkligheten var det bara hans koncept, och han inte i verkligheten designsätt. Peter Desaga används Bunsen koncept-före blandning av gas och luft vid förbränning av att ge brännaren ett varmare brännande, och nonluminous flamma-och skapade vad som kallas Bunsenbrännare.

Robert Bunsen blev invald i Chemical Society i London 1842 och Academies des Sciences 1853. Under sin livstid skulle han få många andra utmärkelser och utmärkelser. Efter pension vid en ålder av 78, gick Bunsen tillbaka till studier av geologi, ett område som gav honom mycket glädje. Han avled 16 augusti 1899, ogift, men älskad och beundrad av många kolleger.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.