Vem är Pearl Cornioley?

Pearl Cornioley nee Witherington var en brittisk hemlig agent som spelade en viktig roll i den franska motståndsrörelsen under andra världskriget. Det uppskattas att resistansen soldater som hon bjöd dödat så många som 1. 000 fiendesoldater, och mot slutet av kriget, hon personligen övervakade överlämnande av 18. 000 tyska trupper. Denna modiga, eldig kvinna som gick under kodnamnet "Marie" erbjöds många priser och utmärkelser under sin livstid.

Hon föddes av brittiska föräldrar i 1914, ett "barn av krig 1914-1918, "som hon beskrev sig själv, i Frankrike. Hon bodde i Frankrike fram till krigsutbrottet, varvid hennes familj flyttade till Storbritannien, och hon fick jobb som sekreterare. Pearl Cornioley ville dock se handling i kriget, och hon slutade med att gå med i Special Operations Executive (SOE), en brittisk organisation som syftade till att utbilda personer som kan bistå motståndsrörelser i länder som ockuperades av tyskarna.

1943 Pearl Cornioley fallskärm i Frankrike, där hon ställde som en ofarlig resa BUTIKSBITRÄDE medan organisera motståndsrörelsen. Hon var en stor allé av kommunikation mellan Storbritannien och den franska motståndsrörelsen, bidrar till att beväpna motståndsrörelsen, organisera trupper, och motsätter tyskarna. Männen under Cornioley befäl man ofta en plåga för sig själva, störa tyska konvojer, sabotera tyska tåg, och utföra andra handlingar uppror. Efter kriget återvände hon till England, till slut gifta sig med en medlem av den franska motståndsrörelsen. Hon dog i Frankrike vid en ålder av 93.

Pearl Cornioley allmänt betraktas idag som ett storkrig hjältinna i andra världskriget. Många människor blir förvånade att lära sig om sin roll i kriget, som uppgifter om hennes inblandning bara blev allmänt tillgängliga under 1995, med lanseringen av hennes självbiografi, och igen i början av 21: a århundradet, då den brittiska regeringen hemligstämplade dokument om sin verksamhet andra världskriget.

Under hela sin livstid, Pearl Cornioley skavde på ojämlika utmärkelser tilldelades efter kriget, med männen fick militära hedersbetygelser medan kvinnor som kämpade tappert under kriget ignorerades ofta. Hon vägrade berömda den civila versionen av en av Storbritanniens högsta betyg, den ledamot av det brittiska imperiet, hävdade att det var "inget civila" om vad hon hade gjort. Det var inte förrän 2006 som hon fick sin fallskärm vingar, i en mycket-publiciteten händelsen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.