Vem är Noam Chomsky?

Noam Chomsky, född Avram Noam Chomsky i Philadelphia, Pennsylvania den 7 december 1928, är en inflytelserik lingvist, professor, författare och aktivist. Han var professor Institutet samt professor i lingvistik vid ansedda Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Cambridge, Massachusetts. Chomsky har föreläst och bott på många universitet världen över.

Chomsky tog en grundnivå och examina vid University of Pennsylvania, samt en doktorsexamen i lingvistik. Chomsky har skrivit 35 böcker sedan 1955. Några av hans mest kända böcker omfattar logiska struktur Linguistic Theory , aspekter av Theory of Syntax , Language and Mind , och American Power och Nya Mandariner . imperialistiska ambitioner och Failed States publicerades 2006.

Chomskys syn på språkvetenskap härrör från rationalistiska filosofin, som menar att medvetandet är inte ett oskrivet blad vid födseln, beroende på erfarenhet och lärande, utan är redan utrustad med kunskap universella mänskliga naturen. Chomsky anser att alla språk-och det finns fler än 5000-innehålla grundläggande likheter i grammatik struktur som vi förstår sig från födseln. De språk som vi utsätts för vid en tidig ålder gör ingen skillnad.

Chomsky kallar detta begrepp transformational generativ grammatik. Han betonar att det är den universella omedvetna aspekter av språk som möjligt för enskilda att skapa ursprungliga grammatic meningar. Chomsky ser lingvistik som inte bara är ansluten till psykologi, utan som en bestämd del av psykologi.

Enligt Chomsky, är människan medfödd beredda att vara immun mot tolerera orimliga politiska miljöer. Han menar att vi är fria agenter upp till en punkt, eftersom vi är mycket begränsad med skyddande kognitiva strukturer sedan födseln. Chomsky var en anti-krig aktivist på 1960-talet och har fortsatt att vara en kritiker av amerikansk utrikespolitik och USA: s deltagande i kriget. Många av hans skrifter är politiska och tala om behovet av starka sociala förändringar i vår värld.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.