Vem är Nelson Mandela?

Nelson Mandela, född 18 juli 1918, var Sydafrikas elfte president och sin första demokratiskt valda president. Innan han valdes till president, protesterade Nelson Mandela mot apartheid av ledande African National Congress (ANC). Han hölls fängslad i 27 år, anklagad för sabotage för sitt arbete med ANC. Den apartheidregimen ansett honom en terrorist samtidigt som han började bli en hjälte för anti-apartheid grupper. Nelson Mandela sågs internationellt som är ansvarig för att hjälpa till slut på apartheid. År 1993, tre år efter hans frihet från gränserna för fängelse, fick Nelson Mandela Nobels fredspris.

sydafrikanerna kalla Nelson Mandela antingen "mkhulu" vilket betyder farfar eller Madiba, den Mandela efternamn för en respekterad äldre. Nelson Mandela fick sin första namn av en lärare som hade problem med att säga hans verkliga förnamn, Rolihlahla. Hon kallade honom "Nelson" efter Horatio Nelson, den brittisk amiral. Mandela var sju år gammal när han började skolan och var den första i sin familj att gå till skolan.

Nelson Mandela avslutade treåriga Junior Certificate Program vid Clarkebury Boarding Institute, en missionär skolan, på bara två år. Han studerade vid University of South Africa (UNISA) och tog en fil kand-examen medan clerking på en advokatbyrå. Apartheid var ett sätt att leva på 1950-talet, med tanke på det politiska klimatet i Sydafrika. Mandela och hans vän och rätt partner, Oliver Tambo, gjorde pro bono och reducerad kostnad juridiskt arbete för svarta. De var också inblandade i sak mot apartheid, som anser att svarta och vita inte bör skiljas åt.

Nelson Mandela, tillsammans med en grupp anti-apartheid demonstranter greps, anklagade för förräderi 1956. Hela gruppen blev frikänd. Mandela gav snart upp på icke-våldsamma protester som denna taktik var inte framgångsrik och oppositionens våld var bara förvärras. Ser ingen annan utväg, ledde Mandela en beväpnad division av ANC. Mandelas våldsamma strategi uppgick till kränkningar av mänskliga rättigheter, eftersom gerillakriget av ANC dödade många civila, men han vidhöll att det var det enda sättet att avsluta apartheid.

Nelson Mandela greps 5 augusti 1962 och släpptes ur fängelset 2 februari 1990. Pro-apartheid Sydafrikas president P. W. Botha, fick en stroke 1989 och Botha ersättare, Frederik Willem de Klerk, befriat Mandela. Botha hade en gång erbjudit Nelson Mandela frigivning från fängelse 1985, men bara på villkor att Mandela skulle stoppa väpnade konflikter. Nelson Mandela valde att stanna i fängelse eftersom han trodde att det var rätt sak att göra för att få slut på apartheid.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.