Vem är Maurice Sendak?

Maurice Sendak, en älskad barnböcker författare och illustratör, född 10 juni 1928 i Brooklyn, New York. Som barn till polsk-judiska föräldrar som invandrat till USA, bodde Sendak hans barndom nästan stänga in, stängt för världen utanför, på grund av sjukdom. Böcker var hans främsta källa till underhållning, och de visade sig vara hans bästa följeslagare under hela sin barndom. Hans fantasi blomstrade under denna tid, på grund av sin begränsade exponering mot världen. The Walt Disney film, Fantasia , som han såg först vid 12 års ålder, skulle bli en av hans största influenser.

Sendak illustreras genom hela barndomen. Hans första publicerade illustrationer förekom i Atomics för de miljontals , som var en lärobok publicerades 1947. Som ung vuxen, arbetade Sendak för FAO Schwartz, dressing fönster, medan gå natt klass på New York Art Students League. Tidigt illustrerar jobb omfatta underbara Farm av Marcel Ayme och Ett hål att gräva från Ruth Krauss. Som hans stil utvecklades blev det uppenbart att Sendak föredrog att skapa illustrationer för att öka den "Mystery" av berättelsen, snarare än att bara illustrera det.

Om Wild Things Are , som publicerades 1963, var den första bok att ge honom större exponering. Sendak, som skrev och illustrerade boken berättar historien om Max, en liten pojke som skapar en värld av älskvärda monster. Det har sedan dess sålt mer än 200 miljoner exemplar, översatts till 15 språk. In the Night Kitchen,> Maurice Sendak har gjort sig ett namn som en författare som är villig att ta itu med frågor i barnböcker att många skygga. Några av hans frågor är ganska mörk och allvarlig, och för yngre barn, särskilt skrämmande. Han har tagit itu med fattigdom, hemlöshet bland barn, och Förintelsen, som orsakar några av hans böcker för att hamna på de mest ofta ifrågasatts och förbjudna böcker förteckning som offentliggjorts av American Library Association (ALA). Många av dessa ämnen härrör från barndomsupplevelser och influenser familj. Det sägs att det vakande månen ingår i de flesta av hans verk symboliserar hans älskade, skyddande mor. För det mesta, skapar Sendak konst av nyttjande av barn, och har gjort så genom många olika typer av media. Han arbetade med Carole King på Really Rosie , en animerad TV-film. Sendak producerat en produktion av Mozarts Trollflöjten , och anpassade Om Wild Things Are för opera. Han har också illustrerat den engelska översättningen av Brundibar, en tjeckisk barns opera. För vuxna, illustrerad han Herman Melville's Pierre:, eller Oklarheterna , det Kraken upplagan.

Sendak har fått flera utmärkelser för sitt arbete, inklusive Caldecott medaljen, det Hans Christian Andersen Award och Astrid Lindgren Memorial Award. För fans av Om Wild Things Are , kommer det att anpassas till live action film under 2008. Skriften, skriven av Dave Eggers, kommer att regisseras av Spike Jonze.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.