Vem är Luther Burbank?

Luther Burbank var en välkänd trädgårdsodlare och botaniker, och anses allmänt vara en av de största innovatörerna lantbruksuniversitet. Född i Massachusetts, Burbank tillbringade mycket av sin karriär i norra Kalifornien, arbetar med hybridisering och utveckling av växtliv. Även ibland föraktade av det vetenskapliga samfundet, Burbank arv är utbredd både genom minnesmärken och den fortsatta popularitet hans skapelser.

År 1849 Luther Burbank föddes som den trettonde femton barn i en jordbrukarfamilj i Lancaster, Massachusetts. Även om han avslutade bara en utbildning läroverk, Burbank verkliga källa till lärande kom från sitt liv på gården. Han köpte en liten gård med egen 1870, där han skulle skapa sin första berömda hybrid, den Russet Burbank potatis. Detta grönsaker skulle gå vidare till att bli en av de mest populära sorterna i USA, men Luther Burbank sålde produktion rättigheterna till den i 1874. Med vinsterna från försäljningen flyttade Luther Burbank till Santa Rosa, Kalifornien, en liten stad i tempererade North Bay Area. När väl etablerade i Santa Rosa, Burbank köpt en stor tomt för att använda i hybridbilar experiment grund för sina produkter. När han blev mer framgångsrik, köpte han även en 18 tunnland gård i den närbelägna staden Sebastopol, som används för ytterligare nya jordbruk och växtförädling. Hans långa karriär och tålmodigt arbete skulle leda till mer än 800 nya sorters frukter, blommor, grönsaker, träd och gräs.

Luther Burbank skapade tiotals arter av växter som är kända idag. Den stora, soliga, är Shasta Daisy en av hans mest kända skapelser. Bland hans mest berömda frukt skapelser var den saftiga Santa Rosa plommon och Freestone persika. Idag är det Burbank potatis en av de mest odlade sorterna i världen. Om du gillar fransk potatis från kedja restauranger, har du ätit förmodligen hundratals Burbank potatis. När Luther Burbank växte i ryktbarhet i hela Kalifornien, blev han en inofficiell ambassadör för staten att besöka kändisar och forskare. En berömd bild visar honom sitta bekvämt mellan Thomas Edison och Henry Ford, som båda besökte sina gårdar. Helen Keller, den berömde författaren och inspirerande talare, gjorde en punkt att besöka Burbank 1920. Burbank också räknas som en kär vän den berömda yogi guru, Parmahansa Yoganada.

Utanför sitt arbete med växter, var Burbank en stark anhängare av småbarnsfostran och donerade mycket av hans tid och pengar till lokala skolor och konst organisationer. Tio skolor runt om i landet har fått namn till hans ära, och varje år i staden Santa Rosa håller Luther Burbank Rose Parade i hans ära. Både hans hem och trädgård i Santa Rosa, och Gold Ridge Farm i Sebastopol har förvandlats till historiska platser och är öppna för allmänheten besök.

Luther Burbank dog 1926 vid 77 år, på grund av komplikationer efter en hjärtinfarkt. Delvis på grund av sitt inflytande, 1930 patenträtten antogs i USA, vilket patentering av växter som uppfinnare som en ekonomisk motivation att fortsätta trädgårdsodling forskning. Trots vissa forskare som ogillade hans experimentella metoder och otydlig forskning anteckningar, blev invald Burbank i National Inventors Hall of Fame 1986. Burbank är ihågkommen världen för sin nyskapande, hans arbetsmoral och hans ständiga vänlighet mot folk och sitt samhälle.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.