Vem är Lucrezia Borgia?

Lucrezia Borgia var medlem av den ökända Borgia familj som haft stor politisk makt i renässansens Italien. Hon var oäkta dotter till Pope Alexander VI och syster till Cesare Borgia, känd för sin politiska intriger och korruption. Familjen lär ha fått mycket av sin makt genom förgiftning sina fiender, och Lucrezia Borgia är populärt tros ha varit avgörande i denna verksamhet, men det finns inget konkret historiskt stöd för detta påstående. Lucrezia Borgia var verkligen en bonde som används av hennes far och bror för att vinna politiska fördelar, men detta var till största delen sker genom äktenskap rör snarare än mord.

Lucrezia föddes den 18 april 1480. Hennes familj började använda henne som ett politiskt verktyg tidigt i hennes liv, eftersom hon var trolovad två gånger innan de gifte sig vid 13 års ålder till Giovanni Sforza, Herre Pesaro och arvtagare till en mäktig familj. Enligt bröllopet kontraktet var Lucrezia Borgia att stanna i Rom för ett år efter att ceremonin, tills då äktenskapet inte fullbordades.

När hon slutligen gick Giovanni i Pesaro, fann Lucrezia sig olycklig i den nya staden, och hennes far samtidigt började tvivla på Giovanni förmåga att öka Borgias makt. 1497 besökte Giovanni och Lucrezia Rom, och Lucrezia ville inte återvända med sin man till Pesaro. Alexander VI började därför äktenskapsskillnad. Icke fullbordan var orsaken anges skilsmässan, och Giovanni tvingades hans förtret att underteckna papper som styrker hans impotens. I sin ilska, anklagade han Lucrezia Borgia för incest med sin far, en antydan om att snabbt spridas till att omfatta två av hennes bröder, Cesare och Juan.

Under sin skilsmässa, levde Lucrezia Borgia i klostret San Sisto i Rom, där hon flydde utan att säga hennes familj. Rykten framkommit att Lucrezia är avskildhet var resultatet av en graviditet som hon ville dölja, även om denna teori aldrig har bekräftats. Far till barnet är allmänt anses ha varit Alexander's Messenger, Pedro Calderon. Det faktum att Calderon mördades kort efter denna skandal bidragit till ryktet. En Borgia baby av tvivelaktigt ursprung, vid namn Giovanni, verkade vid den här tiden, och två påvliga tjurar, eller dekret utfärdades under 1501 om sin identitet. Den första hävdade han var Cesare oäkta barn från en föräktenskaplig affären, och den andra utsett honom till Alexander son. Än i dag vet ingen barnets verkliga härstamning.

Lucrezia Borgia gift för andra gången år 1498, denna gång till Alfonso av Aragonien, hertigen av Bisceglie. Liksom hennes första make, valdes Alfonso av Lucrezia anhöriga på grund av den politiska förbindelser som unionen erbjuder. Till skillnad från hennes första äktenskap, dock Lucrezia äktenskap med Alfonso var glad, och de två utvecklat en äkta kärlek till varandra. Paret hade ett barn, Rodrigo, som dog 1512 vid 13 års ålder.

Alfonso, som Giovanni före honom, blev så småningom politiskt meningslös för Borgias. Alfonso attackerades av en stor grupp män på trappan till Peterskyrkan en natt under 1500. Han var nära att dö till följd av attacken, som bedrevs troligen av Cesare, och blev sängliggande. Lucrezia och hennes syster-in-law vårdades flitigt Alfonso, men Cesare krystat att hitta honom ensam i sitt rum och färdiga honom genom strypning. Lucrezia var förtvivlad över död hennes andre make.

Lucrezia tredje och sista äktenskap var med Alphonso d'Este, prinsen och senare hertig av Ferrara. Som hertiginna av Ferrara, tjänade Lucrezia Borgia av kärlek till sitt folk och sitt rykte löstes effektivt, men folk fortsatte komma ihåg det mer sensationella berättelser om henne efter hennes död. Hennes exemplariska beteende som Duchess få henne att överleva en kollaps av hennes familj efter döden av Pope Alexander VI. Lucrezia och Alphonso fick sex barn, varav fyra överlevde till vuxen ålder. Lucrezia själv dog några dagar efter en svår graviditet, den 24 juni 1519.

Under hennes äktenskap med hertigen av Ferrara, hade Lucrezia Borgia också en affär med poeten Pietro Bembo, som hon skriftväxlade poesi även förbi den tid som deras kärleksförhållande. Trots att hon dog en from och älskad Duchess, har Lucrezia Borgia gått till historien som en av de mest beryktade av de Borgia klanen. Senaste tidens många historiker har försökt att uppgifterna kan korrigeras.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.