Vem är Jonathan Kozol?

Jonathan Kozol är en amerikansk författare och social rättvisa förespråkar, född i Boston 1936 för att en neurolog och en socialarbetare. Många aktivister oroar jämställdhetsfrågor i det amerikanska samhället värde Kozol skrivning, vilket ger en hård titt på grundläggande invanda ojämlikhet, speciellt i det amerikanska skolväsendet. Tillsammans med andra sociologer som fokuserar på jämlikhet, är Kozol en populär gästföreläsare vid universitet i hela USA, och hans böcker är obligatorisk läsning i många klasser för att få studenterna att tänka på amerikansk utbildning.

Kozol examen vid Harvard 1958, och fann sig reser till England på Rhodos Scholarship. Han slutade med att flytta till Paris, aldrig avslutat sitt stipendium, trots att han fick en utbildning av en annan sort. Han bodde i några av de fattigaste kvarter i Paris medan han skrev sin enda roman, Fume av Poppies . Han reste tillbaka till USA, där han började som lärare och senare hon undervisade i en huvudsakligen amerikansk trakten av Boston. Efter att ha hört om död tre medborgerliga rättigheter arbetstagare på händerna på KLU Klux Klan 1964, blev inblandad Kozol i medborgarrättsrörelsen. Arbetar intimt i en fattig afrikansk-amerikansk kvarter orsakade Kozol att börja ifrågasätta den inneboende orättvisor han såg runt omkring honom, särskilt när han besökte rikare skoldistrikt som kunde erbjuda sina studenter mycket mer, utbildningsmässigt. Kozol undrade om det var rätt, i Amerika, att området för din födelse ska bestämma kvaliteten på din utbildning. Vad Kozol började tänka social jämställdhetsfrågor, fick han sparken från sin position som en kommunal skola lärare för undervisning poesi Langston Hughes i sina klasser. Även arbetslösa, skrev han Döden i tidig ålder (1967), en bok talar om sina erfarenheter i fattiga, främst amerikansk skolor. 1968 vann boken National Book Award. Han skrev flera andra böcker exponera ojämlikhet frågor i amerikanska skolor innan Savage Inequalities publicerades 1992. Boken chockade många läsare som inte kände till de allvarliga social rättvisa problem som plågar vissa amerikanska skolor i nutid.

År 1995 följde han med Amazing Grace , en bok med fokus på New York offentliga skolväsendet. Han såg på ras och klasskillnader inom ett av de största offentliga skolsystemen i världen, och boken besvärade många läsare, som var nöjd med den hårda verklighet som han avbildas. Kozol sa att boken var väldigt svårt för honom att skriva, eftersom genomlever de händelser som han skrev om var en väldigt intensiv upplevelse.

Kozol publicerade Shame of the Nation , en bok om växande informella segregationen i amerikanska skolor, 2005. Vissa kritiker ansåg att han gick för långt med undertiteln till boken, som innehöll ordet "apartheid", vilket innebär ett juridiskt sanktionerat system för segregation. Boken hade avsett resultat att stimulera diskussion om orättvisor i amerikansk utbildning och i samhället i allmänhet, en fråga som Kozol tydligt känner mycket starkt för. Tillsammans med hans fans, hoppas Kozol att hans arbete stimulerar seriös diskussion om sociala frågor i amerikanska, vilket kanske i slutändan kommer att sporra större reformer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.