Vem är Jay McInerney?

Någonstans runt mitten av 1980-talet insåg du att du tillbringar för mycket tid i barer och klubbar och inte tillräckligt med tid att skriva. Du läste för många böcker av författare som Brett Easton Ellis och Jay McInerney, och de har en djupgående effekt på ditt psyke. Du hittade dig att tänka i andra person, precis som berättaren hade talat i McInerney andra men mest kända roman, Bright Lights, Big City , publicerad 1984.

På åttiotalet var du antingen en Brett Easton Ellis fläkt eller en Jay McInerney fan. Man kunde önska att både författare, men de flesta föredrog mellan de två. Pressen kopplades dessa två författare tillsammans, eftersom de hade några faktorer gemensamt. De var ungefär lika gamla, båda skrev om droger och sexuella relationer och de verkade vara mer känd för sitt sociala liv än sitt skrivande.

Även Ellis skrev Los Angeles moral sagor befolkad av narcissistisk tecken, Jay McInerney skrev om New York ångest bland de kreativa och de rika. Bright Lights, Big City blev Jay McInerney till en till synes över en natt framgång. Många kritiker fann sin röst för att vara påminner om F. Scott Fitzgerald och JD Salinger.

Bright Lights berättar historien om en skulle bli författare på drift i New York efter sin modell hustrun lämnat honom. Han dukar snabbt till seedier sidan av New York-livet. Drink, droger och ytliga vänner låg alla anspråk på själen av huvudpersonen. Det vänder så småningom till en inlösen berättelse där berättaren inser det verkliga värdet av hans liv.

vände Bright Lights, Big City i en inte alltför väl emot film från Michael J . Fox som huvudpersonen. Jay McInerney fortsatte att skriva böcker om New York livet från en till synes personlig synvinkel. Story of my life , publicerades 1989, spelade upp New York wannabe skådespelerska på drift i en värld av drycker, droger och meningslöst sex. Låter det bekant? Kritiker av Jay McInerney säga att även han har en ärlig röst, kan hans berättelser vara alltför personlig. Det krävs en modig författare att räkna ut sin egen mentala problem inom sidorna i en bok.

Ljusstyrka Falls och The Last Of The Savages , publicerade 1993 respektive 1997, var sammanlagt mer komplicerat än McInerney tidigare romaner. De grävde fortfarande i livet och relationer i New York yuppie, men karaktärerna utvecklas mer och i flera lager. Jay McInerney tycktes använda sitt eget personliga relationer och erfarenheter för att skapa en värld som läsare skulle avundas men vara glad att de inte ingick.

McInerney senaste roman The Good Life , offentliggjordes 2006, ikapp med karaktärerna från hans föregående roman Brightness Falls . Boken behandlas liv och relationer i New York i efterdyningarna av Twin Towers attack. Medan boken ansågs sin comeback roman, uppmärksamhet i media verkar fokusera mer på McInerney personliga liv än sitt författarskap. Ingen av de romaner som Jay McInerney har skrivit verkar ha fångat gånger så noggrant som Bright Lights, Big City gjorde, men genom att använda sina egna erfarenheter och hans ursprungliga röst, lyckas McInerney att bygga vidare på temat av sociala relationer som definieras av det samhälle som vi lever.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.