Vem är James Monroe?

femte president i USA och grundare av vad som blivit känt som Monroedoktrinen bidrog James Monroe i hög grad till de rika historia av det första århundradet av nationen. Här är lite information om James Monroe, och vad han åstadkommit under sin livstid.

Född den 28 april 1758, trädde Monroe politik tidigt i livet, som tjänstgör i olika roller i regeringen i Virginia. Han blev snabbt vän med Thomas Jefferson och hjälpte till att tjäna den federala regeringen i ett antal kapacitet. Under kriget 1812, tjänstgjorde James Monroe som sekreterare i kriget, och senare var utrikesminister under president James Madison. Hans eget ordförandeskap avsätts av en era där Monroe försökt betona partianda mellan de politiska partierna i landet, vilket ledde till att hans administration ofta kallad Era of Good Feeling. Det fanns ett antal prestationer som ägde rum under James Monroe's besittningsskydd som den amerikanske presidenten. Sammanlagt fem delstater-Alabama, Illinois, Mississippi, Maine, och Missouri, in i unionen under sina år vid makten. Monroe la också mycket territorium till USA under hans tid som USA: s president, främst förvärvet av Florida. Hans mest kända bedrift är vanligen kallad Monroedoktrinen, som i huvudsak gjort det känt att ytterligare kolonisering av europeiska länder i Amerika inte var välkommen och skulle betraktas som ett angrepp. Även effekterna av uttalandet ansågs främst i USA, har stött insatser från England och ytterligare ansträngningar kolonisationen upphörde.

Bland ordförandena fram till den tidpunkten var James Monroe främst bland dem som sökte befästa gränserna för landet samt att förbättra infrastrukturen i den unga nationen. Medan den ursprungliga planen ändrades till följd av den finansiella panik av 1819, var landet något mer villiga att ta itu med inbrott än under tidigare år. Också märkt interna stridigheter de senare åren av administrationen, vilket några av de goda känslorna av hans första dagar som ordförande att blekna bort.

Efter sin ämbetstid, bosatte James Monroe i vid University of Virginia, där han suttit i styrelsen för besökare fram till 1830. Under det året dog Monroe hustru Elizabeth and James Monroe tog ett beslut att flytta till New York och lever under hand om sin dotter. Det var i denna stad som Monroe fallit för hjärtsvikt och avled den 4 juli 1831. Ursprungligen begravdes i New York City, fördes hans kropp till Richmond, Virginia 1858 och som till vila i presidentens Circle på Hollywood Cemetery.

Även om inte den mest kända av amerikanska presidenter, tjänstgjorde James Monroe sitt land väl, både vad gäller expansion och också i ansträngningarna att förbättra villkoren för resor och skydd mot invasionen i landet. Hans arv inkluderar tillägg av territorium till ungt land, liksom inrättandet av fem nya stater att komma in i unionen. Även om de inte alltid lyckas med de mål som han om att han två mandatperioder som president, James Monroe ut nåd i alla situationer, och aldrig gav upp försöken att bättre nationen som han älskade.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.