Vem är Jacques Derrida?

Jacques Derrida var en fransk filosof krediteras med att vara pappa till dekonstruktion. Experter anser Derrida att vara en viktig bidragsgivare till områden inom modern filosofi och litterär kritik. Derrida starkt påverkad bildandet av dekonstruktiva teater, och hans arbete hade stora politiska återverkningar på utbildningssystemet i Frankrike.

Filosofen föddes 1930 i en judisk familj som bor i Algeriet. Hellre än att delta i en all-judiska skolan efter judar fördrevs från offentliga skolan, stannade Jacques Derrida hemlighet borta från skolan i ett år, läsa filosofi och glupskt spelar fotboll. Derrida gick så småningom Harvard University och började undervisa i filosofi vid Sorbonne i Frankrike.

Jacques Derrida blev fascinerad av tolkningen av lingvistik, och började publicera arbetet på litterära teatern på 1960-talet. År 1967 publicerade Derrida tre böcker som skulle bli grunden för hans internationella rykte, Of Grammatology , Skriva och Skillnad , och Speech and Phenomena .

Derridas arbete, vilket skulle komma att kallas dekonstruktion, tyder på att världen har en mångfald av mening. Varje individ kommer till en text med egna erfarenheter och bakgrunder som färg tolkning, och därför ingen läsning av en text är att föredra framför andra. När expanderat utanför litteratur, kommer teorin om dekonstruktionen i direkt konflikt med alla system att bedöma vissa saker som korrekta och några som felaktiga. Den dekonstruktivt teorier om Jacques Derrida sägs ha ett inflytande på fransk student upproret i maj 1968. Som hans karriär som författare, lärare och föreläsare fortsatt, Jacques Derrida publicerade stora mängder litteraturkritik, studera Heidegger, Kierkegaard och Paul Celan bland andra. Hans verk är inte allmänt beundrad, får Stern kritik för eventuellt avsiktligt trubbig och svår att förstå. Andra kritiker anser Derridas teorier vara farligt nära anarkismen, eftersom de ifrågasätter behovet och nyttan av ett strukturerat system, inklusive regeringen och militären. Genom hela sin karriär, Jacques Derrida deltog intermittent i sociala och politiska frågor. Han höll föredrag och tal om många omdiskuterad ämnen av 20th Century, inklusive protester mot Vietnamkriget, sydafrikansk apartheid och dödsstraff. Ett av hans sista skriftliga verk var en uppsats protesterade mot den USA-ledda invasionen av Irak 2003.

Vid tidpunkten för Derridas död, hade han fått minst sju hedersdoktorat från framstående amerikanska och europeiska universitet. Jacques Derrida fick diagnosen cancer i bukspottkörteln 2003 och dog i Paris sjukhus i oktober 2004 vid en ålder av 74. Trots att hans yrkesliv troddes vara full av spända relationer med andra författare, hade han en stor inverkan på den globala samhällen av teater och litterär teater.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.