Vem är Imelda Marcos?

Imelda Marcos, född 2 juli 1929, är den berömda och kontroversiella hustru i slutet av filippinska diktatorn Ferdinand Marcos. En skönhetsdrottning med en examen i utbildning, parlayed hon sin charm i en virvelvind uppvaktning med den unge Ferdinand, vilket resulterade i äktenskapet. Paret har fyra barn: Maria Imelda (smeknamnet Imee), Ferdinand Jr (Bong-bong), Irene Marcos-Araneta och en adopterad dotter, Aimee Marcos.

Imelda Marcos blev första dam i Filippinerna 1965 när hon var 36. Följande år var hon berömt snubbed av Beatles, som inte dök upp till frukost i Presidentens slott. Denna "snäsa" sändes i TV nationellt, vilket resulterar i en media-manipulerade, landsomfattande motreaktion mot musikerna. Obekräftade rykten har det att fru Marcos försökte, utan framgång, att få Beatles mördad. De flydde omedelbart landet i fruktan för sina liv.

År 1972, vid slutet av sin andra mandatperiod som president, Ferdinand Marcos förklarade undantagstillstånd, vilket i praktiken upphäva många civila rättigheter och se hans fortsatta makt. Under krigslagar perioden blev fru Marcos en offentlig person i regeringen, tar i många officiella ståndpunkter. Hon utsågs till "guvernör i Metro Manila," ett inlägg som inte ursprungligen fanns och har sedan dess upphört, "minister för mänsklig bosättning," och udda klingande "ambassadör Plenipotentiary och extra. "

Hon är känd för att flytta fattiga ockupanterna till mer diskreta platser under besök från viktiga utländsk personal, motivering att de var "visuellt påtagliga. "Hon är också känd för sitt överdåd av skor, och en gång i tiden ägdes Manhattan's $ 51-miljoner US-dollar (USD) Crown Bygga och $ 60 miljoner USDHerald centrum. Dessa egenskaper greps slutligen från henne, tillsammans med sin konstsamling - som ingår verk av Michelangelo, Botticelli, och Canaletto-hennes smycken och några andra skattade ägodelar. Den filippinska regeringen har hävdat att de medel som används för att förvärva dessa ägodelar stals från flutit in. Den nästan komiskt egoistisk fru Marcos ofta sagt att anledningen till att hon var ner så mycket för lyx var att landets fattiga behövde något att eftersträva. De behövde en ledstjärna för att vägleda dem, fru Marcos rationaliseras, så att de kan inspireras till bättre sina egna liv. Hon upprepar detta begrepp, och många av hennes andra bisarra filosofier, i en dokumentär med titeln om hennes liv Imelda som släpptes internationellt 2003 (regisserad av Ramona S. Diaz).

Efter många kränkningar av mänskliga rättigheter och uppskjutandet av den filippinska konstitutionen var Marcos familjen slutligen avsattes genom en oblodig revolution 1986. Den Marcoses fann sig tvungen att fly till Hawaii när deras regering smulade och presidentpalatset invaderades av en ilsken folkmassa. För närvarande pågår ett flertal fall mot Imelda Marcos pågår fortfarande i filippinsk domstol.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.