Vem är Hayao Miyazaki?

Hayao Miyazaki är en regissör och animatör som är enormt populär i Japan, och nu älskad av resten av filmvärlden. Hans filmer starka unga kvinnor som huvudpersoner. Genom dem, främjar han miljörörelsen och anti-fascism.

Miyazaki föddes 1941 i Tokyo, i mitten av andra världskriget. Hans far ägde ett flygbolag, och de flesta av Miyazakis filmer representera sina långsiktiga fascination för flygande. Efter andra världskriget såg Miyazaki hans älskade mors kamp med tuberkulos i åtta år. Hennes kärlek till läsning kraftigt inspirerade honom, och hon var känd för sitt behov av att fråga myndigheten. Film Critics tyder på att de flesta av Miyazaki kvinnliga leder antingen en hyllning till eller baserade på hans mor.

Miyazaki utexaminerades från Gakushuin universitet med dubbel examen i statskunskap och nationalekonomi, men det var hans medlemskap i Children's Literature Forskning klubb som var mer inflytelserik på hans senare verk. Klubben liknar en serietidning klubb i dag. Där träffade Miyazaki andra som är intresserade av båda barnens berättelser och animation.

Hols: Prince of the Sun , em som släpptes 1968, var den första film där Miyazaki var förste illustratör. 1979 The Castle of Cagliostro var hans regidebut. Båda representerar samarbete med regissören Isao Takahata. Efter framgångarna i 1984 års film Nausica? of the Valley of the Wind , Miyazaki och Takahata medgrundare Studio Ghibli, som skulle få av Miyazaki's senare strävanden.

Castle in the Sky är den tidigaste Studio Ghibli film. Miyazaki infördes för engelsktalande publik med sin nästa film, Min granne Totoro . Tidiga versioner av denna film på VHS framställdes som Min vän Totoro . Totoro är betydande för sin brist på en skurk. Det är också en berättelse om miljöansvar. Det är fortfarande en utmärkt film för även mycket små barn eftersom den inte har den traditionella hjälte /skurk klimat slut.

Mycket lik Totoro , 1989 års film Kiki's Delivery Service , är återigen en charmig och tam film, stor för sin brist på en skurk. Miyazaki införs en stark kvinnlig karaktär Kiki, en liten häxa som får stryka på egen hand under ett år som en del av sin utbildning. Kiki släpptes i USA i en dubbad version och erkändes av film kritiker som en utmärkt film för barn.

1997 väckte utsättning av Princess Mononoke . Filmen som poster biljettintäkterna i Japan, och fick den japanska Oscar för bästa film. Den betonar även miljö-och pacifist teman, men med en PG rating, kan det vara lite skrämmande för små barn. Det tog inte har en mycket kommersiell framgång i USA fram till nyligen.

Miyazaki pensionerad efter framgången med Mononoke men återinträdde i verksamheten till direkt Spirited Away . Filmen fick stor framgång i Japan och i engelsktalande länder, där det var dubbad. Det samlat Miyazaki annan Academy Award från Japan 2001. Filmen vann även den första någonsin Oscar i den nybildade kategorin bästa animerade film, 2002.

Spirited Away delades av Disney, som hjälpte dub filmen. Disney engagemang till stor del berodde på vänskap mellan Miyazaki och John Lasseter, chef för Pixar. De två har haft en betydande vänskap sedan Mononoke och Lasseter har bidragit till att distribuera Miyazaki filmer i USA.

2004 visade frisläppandet av de fantastiska, och några anser bäst Miyazaki film, Howl's Moving Castle . Filmen tar en anti-krig hållning är lämplig för tiden, och dess animation är hisnande. Det är viktigt att notera att de flesta animering i Miyazaki filmer är hand dras med få datorer tillägg. Detta är inte längre fallet med Disney animerade filmer, men inspirerad av Miyazaki, har Lasseter försökt reinterest Disney i hand dras filmer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.