Vem är Gloria Steinem?

A feminist, politisk aktivist och författare, är Gloria Steinem en välkänd offentlig person. Född den 25 mars 1934, växte upp i Toledo, Ohio. Trots en svår barndom, trädde Gloria Steinem Smith College på stipendium, där hennes politiska aktivism började. Efter examen tillbringade hon två år som studerar i Indien, och återvände sedan till USA för att bli journalist.

svårt att hitta en position, medan en mängd journalist arbetstillfällen tillgänglig för män, med störst ökning Gloria Steinem idéer om feminism. En av hennes mest kända verk är "A Bunny's Tale:" Visa's "Första Expose för intelligenta personer", där hon dokumenterat utnyttjande av Playboy Bunnies, fattiga kvinnor som arbetade i en rik männens påkostade club. Steinem skriverier om feminism kompletterades med hennes arbete på den politiska arenan. År 1971 hjälpte Gloria Steinem att starta National Women's Caucus och Women's Action Alliance, organisationer att göra det lättare för kvinnors röster hörda. 1972, när hon omfattade George McGovern presidentvalskampanjen, började hon den feministiska publikation Ms Magazine, där hon fortfarande är en editor till denna dag.

Gloria Steinem arbete har särskild betydelse att hon definierat feminism rörelsen inkapslade i protester mot Vietnamkriget och medborgarrättsrörelsen. Hon var inte rädd för att utmana status quo. . Under 1972 Demokratiska konventet, drog Steinem uppmärksamhet på kvinnofrågor, särskilt den som abort. Hon ifrågasatte också placeringen av delegater, varav majoriteten var vita män. Målet Steinem arbete var att uppnå verklig jämställdhet mellan män och kvinnor, som krävde avskaffande av diskriminering mot kvinnor i arbetskraften och sexuellt utnyttjande.

Gloria Steinem fortsätter att arbeta för detta mål i dag, även om fokus för hennes arbete har förändrats. Förr koncentrerade Steinem på att sätta kvinnofrågor att ljus, tillsammans med eventuella indikationer på ojämlikhet. Hon uppmuntrade kvinnor att göra karriär och politisk aktivism på samma sätt som män gör, och hon samtidigt betonade grundläggande förutsättningen för feminism: en kvinnas rätt att välja hur hon lever. Nu har Steinem arbete flyttats till koncentrera sig på hur män kan förändras i syfte att undanröja de sociala orättvisor som kvinnor fortfarande möter. Varför kan inte män stanna hemma och ta hand om barnen? Med den snabba globaliseringen är Steinem behandlar också internationell feminism. Gloria Steinem anser att amerikanska feminismen inte ska diktera den feministiska rörelsen runt om i världen.

Över 40 år av aktivism har bara gjort Gloria Steinem mer optimistiska om de förändringar som kan uppnås. I en intervju med Ms Magazine, hon kommenterade: "Changes beror på vad du och jag gör varje dag. " Gloria Steinem arbetar för närvarande på en bok med uppgifter om rötter amerikansk feminism.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.