Vem är Eugene O’Neill?

Eugene O'Neill är en svensk skådespelare, mest känd för sina dramer Beyond the Horizon , Strange interlude , iceman cometh och Lång dags färd mot natt . Han föddes 1888 i New York, och dog 1953, och under loppet av sina 65 år vann han ett Nobelpris, fyra Pulitzerpris, och många andra priser och utmärkelser. O'Neill är erkänt som ett av de största, om inte den största, amerikansk dramatiker, och han spelar även i fortsättningen att utföras över hela världen att många lovord.

Född i ett hotellrum på Broadway, var det nästan oundvikligt att teatern skulle styra livet i Eugene O'Neill. Hans far, James O'Neill, var skådespelare, och han var in i en värld av teater från tidig ålder. Han gick Princeton University, men utvisades snart efter sitt tillträde, och under de närmaste åren han upplevde livet i en ökande takt. Under sex år hade han gift sig och skilt sig, fick en son, arbetade som sjöman i flera år varit en guldgrävare i Honduras, och fått diagnosen tuberkulos. Att tillfriskna från tuberkulos, och klara av att hans föräldrar och hans bror, började han skriva som ett sätt att bearbeta sin depression.

Hans tidiga dramer är i en mycket realist ven, dra kraftigt från hans egna erfarenheter i livet. Hans första pjäs, en en handling med titeln Bound East till Cardiff , skrevs 1914, och producerades av Provincetown Players 1916. Spelarna fortsatte att producera och utföra sina dramer, med ett antal små spelar producerats under de närmaste åren, bland annat Servitude , personliga ekvation , nu frågar jag du och Bröd och smör .

producerades 1920 sin första professionella produktion, från 1918 spelar Beyond the Horizon på Broadway. Det skulle gå att vinna Pulitzerpriset, hans första av fyra och den första stora erkännandet av sin karriär. Därefter blev Eugene O'Neill prövosten namn amerikansk teater. 1922 vann han sin andra Pulitzer, för Anna Christie , följt av en tredje 1928 för Strange interlude , och en sista strax efter slutet av sitt liv 1957 för 1941 spelar Lång dags färd mot natt . 1936, för att efter tjugofem spelar och förändrar svensk teater, fick Eugene O'Neill Nobelpriset i litteratur, vilket gör honom till första dramatikern emot utmärkelsen.

Även Eugene O'Neill plågades av depression och alkoholism hela sitt liv, var han optimistisk hela, ofta notera hur mycket han njöt av handlingen levande. Trots att hans arbete handlar om mörka teman av mänsklig erfarenhet, bortsett från en enda komedi, Ah, Wilderness , de ofta innehåller strimmor av hopp stänkte hela hjärta-wrenching tragedi. Även om hans tidiga verk är genomgående redovisas som pärlor på teater, var det på senare år, efter att hans rykte hade stannat hålla kritiker på avstånd, och en djupare depression som i, att han verkligen mognat som författare. Det var under denna sena period som hans mest kända verk, inklusive A Touch of Poet , iceman cometh , Moon för ILLEGITIM , och Lång dags färd mot natt skrevs.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.