Vem är Bobby Fischer?

Bobby Fischer var en av de mest lysande schackspelare i världen. Han var en schack Stormästare vars största karriär höjdpunkt var hans seger över ryska schack stormästare Boris Spassky på Island 1972. Fischer har också sagt att ha gjort olika antisemitiska och antiamerikanska uttalanden trots att han var både judiska och amerikanska.

1972 Spasskij-Fischer-schack konkurrens kallades "Match of the Century" och var en mycket stor sak i schack världen. När Bobby Fischer beslutat att ha en returmatch med Boris Spassky i Jugoslavien 1992 blev han ville ha som flykting från Federal Bureau of Investigation (FBI) för att trotsa internationella sanktioner. Under 2005 rapporterades Fischer som väljer att bli en isländsk medborgare och ha sagt upp sitt amerikanska medborgarskap. Robert James Fischer, född 9 mars 1943 i Chicago, Illinois till en judisk-polsk mamma. Hans mor, Regina Wender, blev lärare, sjuksköterska och läkare. Enligt FBI, den tyska biofysiker noterad på Fishers födelseattest som hans far inte kunde ha varit, på grund av de tidsramar för när tyskarna var i USA. Efter skilsmässan i biofysiker tog Regina Bobby, liksom sin äldre syster, Joan, som ensamstående förälder från den tidpunkt Bobby var två år gammal. De flyttade från Chicago till Arizona och sedan till Brooklyn. är Bobby Fischer passion för schackspelet sägas ha börjat när hans syster köpt ett litet schackspel från candy shop att de levde ovan. Bobby var sex år gammal och sades ha lärt sig spelet genom att följa instruktionerna som följde med schackspel. Vid sju års ålder gick han med i Brooklyn Chess Club och lärde sig mer om spelet från en schack instruktör där. När han var 13 frågade han sin mamma för lektioner från en annan lärare som hon kommit överens om. Bobby Fischer blev amerikansk schack vid 14 års ålder och en stor mästare på 15.

Bobby Fischer var ett schackspel geni som redan vid hans värsta var bland de tre främsta schackspelare i världen. Hans skolbetyg sägs att lista sina Intelligence Quotient (IQ) på 180. Under större delen av sitt vuxna liv var han mycket tillbakadragna och skulle tydligen ytan regelbundet för att stämma uppriktig, ofta antisemitiska och anti-amerikanska, åsikter om radioprogram intervju. Han lär ha kallat det judiska folket "stjäla, ljuga Bastards" och ha sagt, efter händelserna den 11 september 2001, att USA förtjänade att "utplånas. "Bobby Fischer var rapporteras ha dött 18 eller 19, beroende på vilken rapport du läst, januari 2008 av njursvikt vid en ålder av 64-det antal rutor på ett schackbräde.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.