Vem är Bessie Coleman?

Bessie Coleman, också känd som "Queen Bess, var född den 26 januari 1892 i Atlanta, Texas, i en familj av tretton barn i blandade indianska och African American anor. Hennes familj var mycket fattig och arbetade på bomullsfälten, som i viss grad påverkade Colemans tidiga utbildning.

Bessie Coleman förväntades anpassa sig till de tider och bli en hemmafru eller anta en traditionellt kvinnlig karriär. Dock hade Coleman andra idéer. Hon rekryterades till Oklahoma Färgad Agricultural and Normal University, men hoppade av på grund av brist på pengar, Bessie Coleman flyttade sedan till Chicago, där hon arbetade ströjobb på stormarknader, skönhetssalonger och barbershops.

Idén om att bli pilot slog Bessie Coleman tidigt, så hon blev vän med militära piloter och lokala experter luftfarten som besökte frisersalong där hon arbetade. När ingen amerikansk flygskola ville ta henne som en elev på grund av hennes ras och kön, packade Bessie Coleman upp sina saker och flyttade till Paris. Efter att ha avlagt CPL återvände Bessie Coleman till Amerika, där hon blev involverad i luften visar och flygande tävlingar. Det faktum att hon var en svart kvinna som kunde flyga gjorde henne ett ögonblick kändis. Hon blev känd runt om i landet, och gjorde ofta framträdanden i radio och tidningar. Hon dog den 30 April 1926, då hon tränar för en show på sitt eget plan. Hon flög tillsammans med sin mekaniker, som faktiskt var den enda som dör när de hyvlade kraschade till marken. Coleman, som inte var klädd i hennes säkerhetsbälte, kastades ut ur planet.

Bessie Coleman är en av de få historiska kändisar vars rykte inte blekna efter hennes död. Hon valdes till kvinnor i Aviation Hall of Fame, hade hennes ansikte syntes i post-stämplar och officiella publikationer, och blev en symbol för kvinnors rättigheter till dem som försöker bryta sig in icke-traditionella yrken. Den Bessie Coleman Aero Club bildades 1929 speciellt för att undervisa kvinnor i färg som inte skulle få tillträde till den traditionella skolan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.