Vem är Benazir Bhutto?

Benazir Bhutto var tidigare premiärminister i Pakistan, som mördades i slutet av 2007. Hon har skillnaden av att vara den första kvinnliga ledaren för en muslimsk stat, och spelade en central roll i pakistanska politiken fram till tiden för hennes död.

Benazir Bhutto föddes 1953 till en väl-att-göra shiamuslimska familj, i Karachi. Efter att ha avslutat sin grundutbildning i Pakistan, reste Bhutto till USA för att vid 16 års ålder delta Harvard University. Hon fick sin examen vid 20 års ålder i jämförande regeringen. Hon gick sedan Lady Margaret Hall vid universitetet i Oxford, studerade filosofi, politik och ekonomi.

Bhuttos far, Zulfikar Ali Bhutto, tjänstgjorde som president i Pakistan 1971 till 1973, och sedan som premiärminister 1973 till 1977, grundade den otroligt inflytelserika Pakistans People's Party (PPP). 1977, Benazir Bhutto sista året vid Oxford premiärministern togs bort från kontoret när militären tog över regeringen i en statskupp. Fria val utlovades, men krigslagar var i kraft, och Zulfikar Ali Bhutto hängdes slutligen i mitten av 1979.

Efter faderns avrättning, Benazir Bhutto sattes i husarrest av regeringen, där hon blev kvar för de närmaste åren. År 1984 fick hon resa tillbaka till Storbritannien, där hon omedelbart tog över som ledare för PPP, som ersätter sin mor, och började agitera för demokratiska reformer. Nästa år hennes bror dödades medan i Frankrike, och detaljerna kring hans död är fortfarande okänd.

År 1988, efter döden av den härskande Mohammad Zia ul-Haq i Pakistan, öppna hölls i Pakistan. PPP sopade valet, och Benazir Bhutto svors in som ny premiärminister. Två år senare Bhutto och hennes PPP regeringen avskedades efter ifrågasatta anklagelser om korruption. År 1993 PPP åter kom till makten i fria val, och Bhutto utsågs återigen till premiärminister. Tre år senare talmannen återigen upplöste regeringen, återigen mitt anklagelser om korruption.

Anklagelserna om korruption som planade upprepade gånger mot Benazir Bhutto slutligen ledde till en fällande dom, med stora böter och fängelse. Den korruptionsanklagelser oftast innebär utdelningen av storföretag för exklusiva kontrakt med Bhutto regeringen. Vissa grupper hävdar emellertid att anklagelserna var påhittade stor del, och resultatet av en politisk önskan att få Bhutto befrias från sitt uppdrag avseende massiv buyoffs och förfalskningar.

Under 2002 Pakistans president, Pervez Musharraf, genomfört en ändring av konstitutionen tillåter premiärministrar att tjäna endast två terminer. Detta sågs allmänt som ett knep för specifikt för att stoppa Benazir Bhutto från att kunna bli premiärminister igen. Bhutto började förbereda för att återvända till Pakistan, och 2007 gjorde hon äntligen kommit tillbaka, agiterade för massiv politisk reform.

För en tid det visade sig att Benazir Bhutto och president Pervez Musharraf skulle kunna nå någon form av ett accord. Fonder som varit fryst släpptes av den pakistanska regeringen, och närmanden av försoning var försök. Förslag lades fram om att en maktdelning överenskommelse skulle nås mellan president Musharraf och Bhutto, låta honom stanna kvar som president om han avgick som chef för de militära, och att hon skulle bli statsminister igen.

I oktober 2007 en självmordsbombare inriktat på Benazir Bhutto inträffat, dödade nästan 150 människor, däribland hennes personliga vakt, som bildade en mur framför henne för att skydda hennes. Ytterligare attacker inträffat under de närmaste månaderna, och i slutet av december 2007 Bhutto blev skjuten av en angripare, och dog av sina skador mindre än en timme senare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.