Vem är Arthur Rimbaud?

Arthur Rimbaud var en fransk symbolist poet vars verk har haft stort inflytande på poesi, konst, musik och även filmRimbaud anses vara en av de viktigaste franska poeter i historien, trots att han inte var mycket produktiv och hans litterära karriär slutade vid 21 års ålder. Hans poesi, inklusive den första fri vers dikter på franska, banade väg för den surrealistiska rörelsen och poeter Beat, och referenser till honom är utbredda i alla typer av litteratur och populärmusik.

Rimbaud föddes den 20 oktober 1854 i Charleville, Frankrike till en medelklass familj. Hans far, en soldat, lämnade familjen när sonen var sex år gammal. En lysande student, började Arthur Rimbaud komponera original verk på latin efter 15 års ålder.

Rimbaud är professor, Georges Izambard, blev hans mentor 1870 och Rimbaud poesi snabbt förbättrades under hans ledning. Samtidigt var Rimbaud personliga liv kaotisk. Han sprang ofta hemifrån och började dricka hårt och ledande liv en anarkist.

Rimbaud träffade poeten Paul Verlaine, som kom att bli hans älskarinna och ett betydande inflytande under sin poetiska karriär, 1871. Under en tid bodde Rimbaud i Verlaine hus tillsammans med dennes gravida hustru och släktingar. På mindre än ett år, hade Verlaine övergav familjen och flyttade med Rimbaud till London. De två tillbringade sin tid mellan London och Frankrike under nästa år eller så. Under hans relation med Verlaine, Rimbaud började att komplettera sitt drickande med absint, hasch, och förmodligen opium.

Runt 1873, blev Rimbaud: s förhållande till Verlaine stormiga, den äldre mannen att utsätta Rimbaud till berusade rasar han tidigare besökt på hans hustru och barn. När Rimbaud tillkännagav sina planer på att återvända till Paris, Verlaine sköt på honom två gånger, slå honom i handleden. Verlaine gjorde en scen i Bryssel tågstationen när Rimbaud lämnade och greps på Rimbaud begäran. Även Rimbaud senare tillbaka sitt klagomål, bötfälldes Verlaine och tillbringade två år i fängelse. De två skulle träffas igen, för sista gången, i Stuttgart, Tyskland 1875, efter Rimbaud hade övergett den litterära liv.

Efter sin återkomst till Frankrike 1873, avslutade Rimbaud den långa prosa dikten Une Saison en Enfer (A Season in Hell) , kanske hans mest värdefulla verk. Han återvände till London nästa år med andra poeten Germain Nouveau och färdiga Illuminations , en volym av poesi, kort därefter. Det skulle bli hans sista verk av litteratur. med början vid 20 års ålder, började Rimbaud resa runt i Europa, ofta till fots. Han tog värvning i den holländska armén 1876 för att få fri resa till Java, men övergiven vid hans ankomst. Rimbaud bodde även en tid på den grekiska ön Cypern, i Jemen, och i Etiopien. Han hade många frågor med infödda kvinnor och blev så småningom en pistol köpman.

1891 återvände Rimbaud till Frankrike efter att utveckla cancer i höger knä. Hans ben var amputerat maj, bara några dagar efter sin ankomst i Marseille sjukhus. Hans syster försökte sjuksköterska honom tillbaka till hälsa i sitt hem, men i augusti återvände han till sjukhuset och upptäckte att cancern hade spridits över hela sitt system. Arthur Rimbaud avled den 10 november vid 37 års ålder. Om hans tid som poet var kort, kommer han säkert fortsätta att fungera som en inspirationskälla för konstnärer av alla slag för årtionden framöver.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.