Vem är Annie Leibovitz?

Annie Leibovitz är en amerikansk fotograf, mest känd för sin fantastiska porträtt som har fångat essensen av otaliga anmärkningsvärda siffror. Hon har varit aktiv inom professionell fotografering sedan 1970-talet, och under den tiden har hon blivit utan tvekan ett av de mest inflytelserika amerikanska fotografer, och så gott som definierade en hel stil porträtt.

Leibovitz föddes 1947 i Connecticut till en militär familj. Hon blev intresserad av konst i skolan, men främst inriktad på musik och skriva. Efter gymnasiet gick hon på San Francisco Art Institute att studera måleri. Hennes andra år reste hon till Japan med sin mor, och under den resan blev intresset för fotografi. Under de närmaste åren har hon fortsatt att utveckla sin kompetens, tar kvällskurser i San Francisco när han arbetade diverse jobb.

År 1969 reste hon till Israel för att arbeta på en kibbutz och fortsätta utveckla sin fotografering. Under sin tid i Israel, fick Annie Leibovitz hennes talang till en professionell nivå, och när hon återvände till USA nästa år, började hon att göra karriär inom fotografin.

1970, Annie Leibovitz fick en intervju med grundandet redaktör för Rolling Stone, en relativt ny publikation. Jann Wenner gillade Leibovitz portfölj, och skickade henne till hennes första uppdrag, att ta bilder av John Lennon. Hennes fotografi av Lennon var en uppenbarelse när det verkade som omslaget av Rolling Stone i januari 1971 och Annie Leibovitz var på väg mot berömmelse.

Två år senare hade hon blivit den främsta fotograf för Rolling Stone ger henne häpnadsväckande tillgång till rockmusiker att fotografera. Nästa år, bytte Rolling Stone till en färg format, och Annie Leibovitz var tvungen att följa efter. Trots att hon påbörjat endast svartvit fotografering i skolan, lärde hon sig snabbt färg tekniker, och översatte hennes stil skickligt att det nya mediet.

1975 bandet The Rolling Stones anlitade Annie Leibovitz att dokumentera sina Världen rundtur genom fotografier. Denna tur upphov till ett antal fantastiska bilder, inklusive Leibovitz ikoniska bilder på Keith Richard och Mick Jagger. Under de närmaste åren har hon fortsatt att finslipa sitt hantverk och samla häpnadsväckande skott. Några av de mest minnesvärda av denna period omfatta fotografier av Patti Smith och Bob Dylan.

1981 sköt Leibovitz vad som kanske är hennes mest klassiska fotografiet. Tillfrågad av Rolling Stone att göra en bild av Yoko Ono och John Lennon, Leibovitz föreställde en bild på dem båda nakna. Ono inte ville KLÄ helt, men resulterar i en bild på en naken John Lennon lindade runt Yoko Ono i alla hennes kläder. Bara några timmar efteråt, sköts Lennon och dödade, och fotografiet blev omslaget till John Lennon minnes frågan om Rolling Stone.

Under de närmaste decennierna skulle Annie Leibovitz fortsätta perfekt hennes konst, som producerar arbete efter arbete fånga själva kärnan av kända musiker, artister, och slutligen politiker. Hennes första bok av fotografier släpptes 1983 till stor kritisk beröm. Sedan dess Leibovitz har blivit en av de mest kända och hyllade fotografer i historien, och är ofta uppmanas att dokumentera världens ledare och kändisar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.