Vad är en Prima Donna?

En prima donna är bokstavligen "första dam" på italienska, den kvinna som spelar huvudrollen i en opera produktion. Men över tid har termen fått en mer olycksbådande innebörd, med hänvisning till kvinnor som är självisk, egoistisk och temperamentsfull. I denna mening används det ungefär som "Diva", ett ord med opera orsaker som har kommit att användas på ett nedvärderande sätt, mycket med bestörtning av äkta prima Donnas och Divas, som tenderar att vara extremt begåvade kvinnor som utmärkt sig på musikområdet.

Termen uppstod i mitten av 1600-talet, med hänvisning till den kvinnliga spela huvudrollen i en opera. Många prima Donnas var sopraner historiskt, som ledande roller är vanligtvis skriven för sopran röst, även om några operor har en ledande alt eller mezzosopran. Prima donna hade rätt typiskt för vissa rättigheter som den ledande kvinnan i opera, såsom hennes eget omklädningsrum och särskild uppmärksamhet från regissören och kompositören att hon såg och framförde hennes bästa. Den manliga motsvarigheten till en primadonna är en primo uomo. I båda fallen var dessa människor ofta är mycket uppskattade av resten av opera för sin talang och bidrag till produktionen, och detta kan ha indirekt lett till att den moderna bemärkelsen av prima donna, som uppmärksamhet vanligtvis går på huvudet. Över tid har termen kommit att användas om människor som är extremt svårt att arbeta med, oftast med hög åsikter om sig själva som inte kan delas av andra. Det faktum att detta begrepp har sitt ursprung i musikvärlden är ganska talande, eftersom människor i konsten ofta antas vara temperamentsfull och stormig. Faktum är att många ledande operasångare runt om i världen är mycket god, mild, allvarliga människor som är extremt fokuserade på sitt arbete. En riktig prima donna har lite tid att slänga passar och väcka uppmärksamhet, eftersom hon måste ständigt arbeta med sin röst och agerar färdigheter så att hon fortfarande är på toppen av sitt område.

Det är olyckligt att primadonnan har förvärvat en sådan negativ klang, eftersom de snabbt växande och vackra kvinnors röster som Maria Callas, Renée Fleming, Renata Tebaldi, och Nellie Melba har fängslats miljontals människor. Grund av negativa associationer till begreppet, har användningen blivit alltmer sällsynt i operans värld.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.