Vad är en Matchmaker?

En matchmaker är en person som försöker arrangera äktenskap, i ett officiellt eller inofficiellt. Många kulturer använder matchmakers som ett allvarligt sätt att fastställa lämpliga giftermål för medlemmar av samhället. Ibland matchmakers har ett rykte om att vara nyfiken eller legosoldat, men många tror att de är en viktig och positiv del av en kultur och säkra framtida gemenskap, värderingar familj och traditioner. I den judiska traditionen, matchmakers ibland kallas yentas , en oriktig benämning som kan komma från den populära spel och film, Spelman på taket . I denna berättelse, händer det matchmaker att kallas Yenta, som egentligen är en jiddisch ord för "lägger näsan i blöt. " Ortodoxa judiska församlingarna har använt matchmakers, eller shadchans , som i århundraden, säkerställa bästa matcher mellan familjer. I kulturer där arrangerade äktenskap är fortfarande en stor del av traditionen, är matchmaking ett seriöst arbete. Även i modern tid, de två familjerna är ansvarig för att det unga paret tillsammans, en utomstående part kan fortfarande spela en stor roll. I vissa hinduiska och kinesiska traditioner, kan matchmaking baseras delvis på astrologi och horoskop. Om en dålig match anges med år eller månad när singlar föddes, är det ofta motarbetas och ibland förbjudet.

Lära sig hur kompatibilitet och lämplighet av de båda berörda familjerna är en stor del av en matchmaker jobb. Det tar vanligtvis matchmaking plats i kulturer där familjen är en högt värderad koncept, och skilsmässa är ofta allvarligt såg ned på. Den matchmaker ansvarar för att ansluta sig till två familjer på en fredlig och varaktig basis, så att förhållandet mellan de båda grupperna är ibland viktigare än huruvida paret. Denna teori får stora psykiska bevis till stöd för sin trovärdighet, som många experter tror att en av de bästa beskrivningarna av hur ett par kommer att klara sig är hur väl deras familjer gillar varandra.

Tills nyligen var de beslut som matchmaker alla men okränkbara, med personer som går emot dem på egen risk. Normalt par som hade stora skillnader i ekonomisk eller social ställning var modet, eller till och med förbjudet. Detta har lett global kultur till ett stort antal porträtt av Star-Crossed Lovers, som gifter sig eller tillsammans är trots det sociala trycket. Romeo och Julia, Pyramus, och de två siffrorna i japanska Tanabata festivalen är alla förbjudna älskare som träffade sin undergång genom att ignorera inrådan av matchmaking samhället och deras familjer.

Förståeligt i kulturer som gynnar begreppen romantisk kärlek och personlig frihet, är matchmaker ofta såg ned på som en symbol för förtryck och cynism. I själva verket kan de spela en viktig roll i den framtida lycka paret och deras familj. Den säkerställer att liknande mål, koncept och planer på en potentiell match kan inte garantera ett framgångsrikt äktenskap, kan det vara en mycket bra idé och en att lovey-kan Dovey par inte alltid att lita på att ta hand om sig själva. Medan den roll som äktenskapsmäklare mesta har förändrats från en beslutsfattaren att endast en kontaktperson, fortsätter de att behålla en stor roll i äktenskapet tullen i många kulturer. Matchmaking tjänster har också blivit frivilligt eftersökta av upptagen yrkesverksamma som inte har haft tid att hitta en kompatibel partner.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.