Vad är en Balletomane?

En balletomane är någon som har en djup uppskattning och entusiasm för balett. En av de mest uppmärksammade balletomanes i historien var Edward Gorey, som deltog varenda resultat av New York City Ballet i flera år på 1950-talet. Gorey var så hängiven att balett att han vägrade under baletten säsongen lämna New York för ett antal år just för att han inte vill missa något balett föreställningar, en attityd som många balletomanes skulle sympatisera med.

Detta Ordet kommer från det franska ordet "Ballet" och den grekiska Manes , som betyder "ivrig beundrare. "Det myntades i den 19: e-talet för att beskriva ivriga fans av den ryska baletten. Till en början var tänkt termen att innebära en viss mani, med balletomanes stödja specifika konstnärer med en nästan alarmerande höga glöd, ibland kommer till blåser över föreställningar. Bitter debatter mellan balletomanes verkade komiskt att utomstående, som helt enkelt inte kunde förstå på vilken nivå i andakt. I det 20th århundradet, började "balletomane" att förvärva mindre extrema konnotationer, och den kom att användas mer allmänhet för att beskriva någon som verkligen njuter balett. Förutom att få se ett antal balett föreställningar varje år, en balletomane är också normalt mycket väl informerad om konsten att balett, och han eller hon håller jämna steg med stora artister inom området. Många följer särskilda balett företag, ibland reser för att se dem på turné och balletomanes kan ofta skallra av statistik om deltagarlistan av dansare i ett visst företag. En balletomane kan också uppskatta andra former av dans, men vanligen balett är den första kärleken. Många är entusiastiska över den historia balett och utvecklingen av konst, och de som har pengar ofta donera generöst balett företag och program för att sprida balett. Säsongsbiljetter till en lokal Ballet Company är ett måste för en balletomane och balletomanes kan ofta ses klustrade i lobbyn under pauser för att diskutera resultatet.

Förutom att vara kunnig om dansare, och ibland direkt bekant med dem, balletomanes också njuta av musik, dräkter, apparater och belysning i samband med balett. Vissa kan samla visuellt material med anknytning till berömda balett företag, såsom coffeetable böcker som har en fantastisk balett-apparater, eller inspelningar av framstående orkestrar att framföra musik komponerad för baletten. Balletomanes är också angelägna om att dela sin insamling och kärlek för balett med andra, i de flesta fall.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.