Vad är Homosociality?

Termen "homosociality" används för att beskriva vänskap mellan personer av samma kön. Som regel avses med särskilt till vänskap mellan män, men kvinnor kan också bilda homosocial bilagor och obligationer. Många kulturer har någon tradition av homosociality, och i vissa områden är det mycket vanligt, särskilt i regioner som Mellanöstern, där vänskap med det motsatta könet är ogillat.

På grund av likheten mellan "homosexualitet" och "homosociality," tror många felaktigt att homosocial vänskap är av sexuell natur. Detta är faktiskt inte fallet. Människor i en homosocial vänskap kan ha en heterosexuell sexuell läggning, och homosociality inte är en stark indikator på framtida homosexuellt beteende. Faktum är att i regioner där homosocial relationer är mycket vanliga, finns det ofta en svår social stigmatisering kring homosexualitet, ibland komplett med statliga förbud och straff. P

Homosocial vänskap kännetecknas av mycket snäva band, och folket inblandade ofta nämner sitt kön som en av de många punkter som de ansluter. I vissa områden, helt manliga grupper används ibland som ett utestängande taktik. Till exempel hade advokatbyråer historiskt sett en mycket manlig kultur och kvinnliga medarbetare ofta kämpat eftersom de var utestängda från manliga tillställningar, i en mening, en stark tradition av homosocial umgås bidragit till glastaket. Det är inte ovanligt att människor i en homosocial vänskap att vara fysiskt tillgiven med varandra, men inte på ett sexuellt sätt. Håller hand, kramas, och retas är alla vanliga funktioner i homosocial relationer, som är öppna samtal om sexualitet, liv och hälsa. Vissa forskare tror att den fysiska aspekten av en sådan vänskap faktiskt kan vara ett viktigt verktyg för socialt umgänge, och påpekade att människor med mindre fysisk kontakt i sitt liv kan vara mindre socialt självsäkra och känslomässigt stabil.

I vissa fall kan homosociality sprida sig till fler sexuella territorium. Grekerna, till exempel, hade en bekant homosocial kultur, och de var också kända för sina homosexuella böjelser. I detta fall deltog många gifta män i sexuella relationer med andra män som en del av en komplex och lång kulturell tradition, och unga män inleddes ofta i forngrekiska samhället genom homosexuella relationer med äldre mentorer som senare utvecklades till homosocial vänskap.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.