Vilka är inuiterna?

inuiterna är ett urfolk hemma i de arktiska regionerna i Nordamerika, liksom delar av Grönland. Inuit bosättningar finns även i regioner i Ryssland. Termen "Inuiterna" är egentligen en generell term för flera olika kulturer, däribland Yupik, Inupiat och Aleutiska folk i Nordamerika. Inuit historia är lång och komplicerad, och dessa Native nordamerikaner har en rik och färgstark kultur. En del människor kan hänvisa till inuiterna som "eskimåer. " Denna term har fallit i onåd, och anses nedsättande av vissa inuiter. Även om ursprunget till ordet är något oklara, avspeglar den kategorisering av en annan grupp människor, snarare än en egen beskrivande namn. I Inuit språk, Inuit betyder "folket. " Detta språkfamiljen omfattar flera dialekter, som vissa identifiera som enskilda språk. De första människorna bosatte sig i Arktis minst 8000 år sedan, med tecken på inuiternas kultur framväxande minst 5000 år sedan. Inuiterna har historiskt sett överlevt i nära samband byar, där alla invånare samarbeta för att överleva. Uppehälle jakt på sälar och valar som mat, skydd och kläder för inuiterna, tillsammans med inspiration till konst, myter och berättelser.

Arktis är en mycket extrem plats, vilket kräver en hel del samarbete och gemenskap engagemang för att lyckas överleva. Inuiterna är kända för sin påhittighet och hantverk, skapa saker som vattentät båtar, välisolerade hus som tål svåra vinterstormar, och isolerande plagg i skinn och päls. Många inuiter hantverk är uppskattad av människor över hela världen för deras nytta och skönhet. När européerna nådde första Nordamerika, inuiter var nog deras första infödda kontakt. Inuiterna dokumenterades visserligen i början av upptäcktsresande i Grönland, och vissa historiker har menat att konflikt med inuiterna ledde till det slutliga sammanbrottet av tidiga europeiska bosättningar på Grönland. Det baskiska folket hade också tidigt kontakt med inuiterna, som de kom till Nordamerika för att söka fiskevatten.

När franska och engelska upptäcktsresande kom, inuiter livsstil genomgått dramatiska förändringar. Dessa upptäcktsresande förde ett antal virulenta sjukdomar som inuiterna hade någon naturlig immunitet mot, orsakar massdöd i Inuit samhället. Fiendskap mellan inuiterna och utländska inkräktare var också ett problem, med vissa aktörer utnyttjar inuiter kompetens vid jakt och fiske, medan andra tog över värdefull mark i anspråk av inuiter. Trots detta decimering, var inuiternas kultur inte krossas helt, och i mitten på-20-talet genomförde regeringarna i Kanada och USA för att bevara inuiternas språk, kultur och historia, erbjuder stora landområden för inuiterna att bistå detta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.