Vilka är Upanishaderna?

Upanishaderna är forntida, heliga texter som utgör den sista delen av hinduiska religiösa tänkandet. Sanskrit ordet Upanishad "betyder bokstavligen att sitta vid foten av en mästare att ta emot instruktioner. Kronologiskt följer de Vedasen och ofta kallas Vedanta ( "veda", kunskap och "Anta", slut eller slutsats) av den anledningen. Av de cirka 108 befintliga Upanishaderna är tolv anses vara de viktigaste lärorna. De tar formen av dialoger med varje discoursing på en metafysisk, moraliska eller teleologiska tema. I korthet är tanken i Upanishaderna berörs av Brahman (universella själen) och Atman (individuella själen) och förhållandet mellan de två. Brahman är den allomfattande plan är att fungerar som upplysa princip alla andra existens. I likhet med annan religiös text, exegeses av Upanishaderna är många och informeras av olika metafysisk och religiös övertygelse, att principal kommentarer, dock finns i skrifter Shankara, Madhvacharva och Vishishtadvaita. De mest iögonfallande skillnaderna mellan de olika skolorna är att urskilja i hur de ser den metafysiska status Brahman. Shankara och Madvacharva skiljer sig tydligast i detta avseende, för fd postulat att Brahman är gränslös och bortom temporala föreställningar om att vara, medan den senare positioner Brahman i Pantheon tillsammans med gudar som Vishnu och Krishna.

Upanishaderna registrera tankar och filosofiska funderingar av en rad hinduiska lärare och vise som arbetade runt 1000BC, men som var särskilt framträdande i 600BC. Det har spekulerats i att Upanishaderna från den tidigare perioden ingår i Brahmanas (kommentarer) respektive Vedas, men de ska skiljas från dem eftersom ensidigheten i deras undersökning är mer filosofisk och mystisk, och omvänt att man betalar mindre uppmärksamhet åt gudomligheter av Vedasen och tillhörande uppoffrande riter.

är dess inverkan på Upanishaderna inte begränsat till hinduismen. De är kända för att ha studerats av Jains och buddhister. Likaså under medeltiden, påverkades muslimska lärde som Dara Shikoh, den äldste son Shajahan, av hinduistisk filosofi och Upanishaderna i synnerhet. Han hade ett antal av Upanishaderna översatta till sitt modersmål persiska. Det var dock med att brittisk Raj i Indien och väl betraktas översättningar som gjorts av tysk filolog Max Müller att Upanishaderna mötte en stor europeisk publik.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.