Vilka är Mizrahi judar?

Mizrahi Judar är judar från Mellanöstern, Nordafrika och asiatisk härkomst. De är också ibland kallas östra, orientaliska eller arabiska judar, och de utgör den äldsta judiska samfunden i världen, med rötter sträcker sig tillbaka till ursprunget till judendomen i Mellanöstern. Huvuddelen av Mizrahi befolkning idag bor i Israel, med små grupper i större städer runt om i världen, och minskat antal Mizrahim spridda över Afrika och Mellanöstern.

Några Mizrahi judar praktiken ett kulturellt särskild typ av judendomen kallas Mizrahi judendomen, vilket innebär små variationer i liturgin och iakttagande av viss religiös praxis i jämförelse med andra judiska kulturella traditioner. Andra metoder sefardiska judendomen, resultatet av sammanblandningen mellan spanska judar och Mizrahi gemenskapen efter utvisningen av judarna från Iberiska halvön under 15th century. Alla härstammar från judisk befolkning med rötter som kan spåras tillbaka till andra årtusendet f Kr. Som judiska befolkningen började sprida sig utåt från Mellanöstern, grunden till många Mizrahi samhällen lades över Nordafrika och delar av Asien. De Mizrahim integreras ofta i nära samarbete med de samhällen de levde i, och en stor del av det kulturella utbytet mellan Mizrahim och inhemska bestånd inträffade. Den kulturella traditioner kristendomen och islam var klart starkt påverkad av judendomen, i icke ringa del på grund av den blomstrande Mizrahi samhällen som föregick uppkomsten av dessa religioner. Det språk som talas av Mizrahi Judar är mycket olika . Vid ett tillfälle hittades Mizrahi judiska befolkningen i de flesta länder i Mellanöstern, och de talade regionala arabiska dialekter tillsammans med språk som persiska och arameiska. Som många judiska befolkningen i Mellanöstern utvisades efter inrättandet av Israels avgjorde Mizrahi judar i Israel och började tala hebreiska, att förlora en del traditionella språk längs vägen.

Vissa historiker hävdar att situationen i Mizrahi judar är särskilt olyckligt eftersom Mizrahi judar förlorade en stor del av sin kultur i den 20: e talet som en följd av som tvång utvisats från muslimska länder i Mellanöstern där de en gång levt i fred med muslimer och kristna grannar. Denna utvisning skedde sedan Israel grundades 1948, och de politiska spänningarna ledde många arabiska länder att driva sin judiska befolkning att flytta, ignorera det faktum att många av dessa personer hade gamla familjeband till regionen. Den unika karaktär Mizrahim har ytterligare utspädning av människor som klumpa Mizrahi judarna i den sefardiska judar, ett kulturellt distinkta judisk befolkning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.