Vem var Lady Jane Grey?

Lady Jane Grey var en kvinna som förmodligen är mest känd för att hålla den brittiska tronen för den kortaste kända period i historien. Hon styrde England som drottning för bara nio dagar innan han fängslades i Towern i London för förräderi, och hon blev avrättad i slutändan. Lady Jane Grey kallas ibland "Nine Days Queen", en anspelning på hennes kort regel, och hon är föremål för fascination bland vissa historiker, av vilka många se henne som ett offer för omständigheterna.

Jane Grey föddes omkring 1537 till Henry Grey och Frances Brandon, som var släkt med Henry VII genom hennes mor, Mary. Detta satte Jane Grey i den potentiella tronföljden till den brittiska tronen, även om det formellt hon skulle ha legat bakom Edward, Maria och Elizabeth, barn till Henry VIII. När Henry VIII dog 1547, besteg hans son Edward VI på tronen, och Jane Grey's familj började konspirerat för att sätta henne i tur för arvet, lek på anti-katolska sympatier som arbetat mot den katolska Maria Tudor, som var i tur om tronen genom att högerklicka. var gift med Lady Jane Grey iväg till Lord Dudley i hopp om att säkra sin ställning, och på död Edward VI 1553, utropade sin efterföljare henne att bli drottning. Samtidigt försökte hennes anhängare att isolera innan antingen kunde få tillräckligt med kraft för att göra anspråk på tronen prinsessorna Mary och Elizabeth. Lady Jane Grey lyckades hålla tronen i nio dagar i juli innan Maria Tudor red in London i spetsen för en triumferande procession att hävda sin rättmätiga tron, avsätta Lady Jane och fängsla henne.

Lady Jane Grey skulle har blivit benådade av Queen Mary, men tyvärr en annan upproret i hennes namn förseglade hennes öde. Trots att Lady Jane Grey inte var inblandad i det andra upproret insåg drottning Maria att hon och hennes make skulle innebära en risk så länge de fick leva, så hon skrev Jane's dödförklaring. Som ett tecken på respekt för hennes släkting, beordrade drottningen att Lady Jane Grey bör verkställas på Tower Green, ett privilegium reserverat för kungligheter ensam.

Denna extremt välutbildad ung kvinna var bara 16 eller 17 år när hon dog i februari 1554, vilket några samtida och många framtida historiker att tro att hon var manipulerat förmodligen av människor som ville använda hennes födelse och religion. I breven skrev hon kort före hennes avrättning, Lady Jane Grey uttryckte ånger för hennes försök att få tronen, och pekade finger åt några av de människor som hade konspirerat med henne. Jane blev siffran tragisk romans i många romaner, dramer och konstverk som producerats efter hennes död, vilket kanske är därför hon är mer känd än andra engelska monarker som härskade under mycket längre perioder än hon gjorde.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.