Vem var Hannibal Barca?

Hannibal Barca, son till Karthago allmän Hamilkar Barkas, född 247 f. Kr. , under sin faders kamp med Rom under det första puniska kriget över kontrollen i västra Medelhavet. Hans far ingjutit Hannibal i ett hat mot Rom när han var mycket ung. Ansluter sig till militären, blev Hannibal en officer, och första uppnått betydande framgångar i Spanien under ledning av sin svåger lag Hasdrubal, som efterträdde Hamilkar som generella.

Hasdrubal mördades år 221 f. Kr. , och armén utropade Hannibal, då 26 år gammal, som sin ledare. Han började med att ta omkring fyrtio tusen soldater, med leveranser och djur för transport över Pyrenéerna till Gallien.

Hannibals armé korsade floden Rhône, som är där den romerske konsuln Publius Cornelius Scipio fick vind i Hannibals rörelser och började underblåsa hans egna system, men han förstod inte riktigt vad Hannibal höll på med. Hannibals plan var att korsa Alperna för att bryta Po-dalen. Tanken på över Alperna var så omöjligt, att Hannibal visste hans invasion skulle vara oväntad. Även oväntade var hans val av djur för att transportera varor, för han använde elefanter. Och så Hannibal och hans armé och hans elefanter korsade Alperna, trotsade snö, jordskred, och bakhåll fiende. Han förlorade ungefär hälften av sina män och ett stort antal av hans 38 elefanter, men som uppfyller Scipio armé, vann han en odiskutabel seger på Ticinus River. Annan armé från Rom anslöt dem kort därefter, men Hannibal besegrade båda arméerna, dödar ungefär lika många romerska soldater som han hade männen.

Hannibals kampanj fortsatte att vinna mark, så han drog fler rekryter och används effektiva strategier för hand Rom en serie nederlag. Slutligen, i 211 B. C. han campade utanför Rom för att invänta sin brors ankomst med förstärkningar. Men hans bror armé var förstörd, och hans bror dödades.

Hannibal kämpade på i Italien fram påminde till Karthago att försvara staden från armén Publius Cornelius Scipio d. ä. , men besegrades till slut. Scipio används Hannibals egen taktik mot honom, och endast ett fåtal män, inklusive Hannibal, rymt. På Hannibals uppmaning, slöts en fred i 201 f. Kr.

Hannibal valdes till ämbetet som domare i 197 B. C. , och arbetat för reformer. Facing anklagelser för att ha planerat med kung Antiochos III i Syrien, flydde han först till Antiochos s domstol, och sedan-efter Antiochos nederlag-med Bithynien. Hjälper sin värd besegra en allierad till Rom tog en senaten provision till Bithynia att kräva överlämnandet. Stället tas i förvar, tog Hannibal gift. Han dog år 183 B. C.

Även om det finns två andra militära ledare från Karthago som delar hans förnamn, är Hannibal Barca den mest berömda av de tre. Sin färd över Alperna med elefanter var en djärv och pittoresk drag som är ihågkommen mer än hans nederlag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.