Vem var General Custer?

General George Armstrong Custer var en kavalleri ledare som är kanske mest känd för att leda sina män i död i slaget vid Little Bighorn, en betydelsefull händelse i den indiska krig som slet sönder det amerikanska gränsen i slutet av 1800. Vid den tiden, visade sin samtid General Custer som en tragisk hjälte, och hans hustru och andra arbetat för att odla den här bilden. Mer moderna tolkningar av General Custer är lite mindre gynnsamt, vilket återspeglar en förändring i idéer om Native American politik och diplomati i början av Förenta staterna.

Custer föddes 1839 i Ohio. Efter att ha avslutat sin grundutbildning gick han i West Point, där han lyckades komma ut på botten av sin klass. Normalt skulle en student med en examen rang som låg skickas till en ganska dunkla meddelanden, men Custer hände med examen när de militära desperat behov av officerare för inbördeskriget, så han befann sig i kommando i söder. Han utmärkte sig under inbördeskriget, där scenen för sin roll i den indiska Wars.

General Custer var känd för att vara extremt flamboyant, djärv och aggressiv. Han leder oförskräckt hans män till farliga situationer, och var inte rädd att använda okonventionella metoder för att uppnå sina mål. Flera gånger var han förödmjukade och kritiseras av sina överordnade, men som regel, kom General Custer ses som en innovativ, fet och nyttig medlem av militären.

År 1876 deltog Custer i Black Sioux kriget, resultatet av inkräktande på Native American landet i väst. Trots att hans spejare varnade honom om en stor mängd indier lurar, beslutat General Custer att ladda fram till slaget vid Little Bighorn, möte en grym grupp Sioux, Arapaho och Cheyenne indianer, som gick till slakt Custer och sitt kavalleri. Denna händelse kom att kallas "Custer's Last Stand" och det var odödlig i många fantasirika målningar, dikter, skulpturer och böcker.

Elizabeth Clift Bacon, Custer's hustru, populariserade idén om Custer som en hjälte efter hans död i slaget vid Little Bighorn. Hon skrev flera böcker om General Custer, och stödde byggandet av minnesmärken och statyer i hela västvärlden, en del av dessa minnesmärken kan fortfarande ses idag. Vissa historiker tyder på att Custer's legacy också lever kvar i köttet, som bevis tyder på att han haft flera ärenden med indianska kvinnor som kan ha lett till barn.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.