Vem är Vincent Van Gogh?

Vincent van Gogh är kanske en av de mest kända konstnärerna genom tiderna. Han föddes i Holland 1853 och dog i Frankrike år 1890 från psykisk sjukdom som plågat honom under hela hans liv. Under sin livstid producerade van Gogh cirka två tusen konstverk inklusive ikoniska Starry Night , nu i besittning av Museum of Modern Art i New York City. Hans typiska fet borste stilar och vibrerande användning av färg i de senare åren av hans konstnärliga karriär är omedelbart igenkännbar för de flesta människor som är bekanta med västerländsk konst.

Mycket av van Goghs första år tillbringade han i Holland, först som arbetar för en konsthandlare. Men hans personlighet inte väl lämpade för kundservice, och hans arbetsgivare slutändan lät honom gå. Han var också djupt intresserad av religion, och 1879 reste han till en liten by i Belgien som missionär. Medan han var där, började han spela in det dagliga livet för bönderna och arbetande fattiga i skisser och ritningar, och hans bror uppmuntrade honom att utöva sin konst. 1880 deltog han i Royal Academy of Art i Bryssel, och började sin karriär som konstnär. I början av sin konstnärliga åren målade van Gogh människors vardag i en dämpad palett av mörka färger, producera konstverk som är nästan oigenkännlig att folk känner till hans senare verk. År 1886 reste van Gogh till Paris, där han träffade flera impressionistiska konstnärer och var starkt påverkad av deras arbete. Han reste till andra delar av Frankrike, samt för de kommande fyra åren, umgås med andra konstnärer och in och ut ur medicinska kliniker, som söker behandling för psykisk sjukdom, som slutligen fick honom att skjuta sig själv.

Tillsammans med Starry Night , van Gogh producerat ett flertal andra välkända målningar med ett tidigare arbete, Potatisätarna , och Irises , från den tid en asylansökan strax före sin död. Den senare verk av van Gogh ofta klassificeras som post-impressionismen, för även om den använder palett och starka penseldrag av impressionism, det medför också andra tydliga kännetecken. Liksom andra Post-impressionismen, Van Gogh förvrängda former, målade mer obehagliga ämnen, som används egendomliga färgval, och uttryckte sina känslor genom sina konstverk.

Under van Goghs livstid, endast sålde ett av hans verk. Först efter hans död har hans arbete blivit populär, med många tjugonde kritiker talskonst tillkalla sitt arbete som en viktig komponent i Europas konsthistoria. Om en van Gogh finns tillgänglig för försäljning, tenderar att betinga ett mycket högt pris, även om offentliga försäljningen av hans konstverk blir alltmer sällsynt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.