Vem är Robert Smithson?

Robert Smithson var en amerikansk minimalistisk, miljö artist. Han var en nyckelperson i 20th Century miljö konst, även känd som land art eller jordvallar. Utöver de konstverk han producerade, skrev Robert Smithson utförligt om ämnet. Hans essäer om konst utmanade den traditionella metoder och idéer och som har påverkat och förändrat konstteori avsevärt under de följande decennierna.

föddes Robert Smithson i New Jersey, USA den 2 januari 1938. Hans ursprungliga intressen i teckning och målning, som han studerade vid Art Students League konstskola i New York. Smithson tidiga konstverk speglas sitt primära fokus på målning människokroppen, och science fiction-och fantasy-teman. I början av 1960 blev han intresserad av minimalismen, en konstnärlig rörelse som började under tiden efter andra världskriget . Denna typ av konst var oftast visuella och musikaliska, och var förenklas för att fästa uppmärksamheten på konstverket mest grundläggande egenskaper. Samtidigt som minimalism var populärare vände Robert Smithson bort från sin nedsänkning i konst av människokroppen. Istället använde han material som är nya på konstvärlden för att utforska visuella element på nya sätt. Han var särskilt intresserad av begreppet entropi, och skulpturen av kristallstrukturer.

Under sent 1960-tal, och samtidigt undersöka industriområden, blev helt fascinerad Robert Smithson titta på utgrävningarna ton jord och sten. Det ögonblick inspirerade honom att skapa land art. Av 1970 hade han skapat en av hans mest kända land konstverk- Delvis Buried vedbod . Senare samma år slutade han sitt mest berömda verk, den Spiral Jetty , på stranden av Great Salt Lake i Utah. Smithson använts 1. 500 fot (457 meter) av sten, jord, salt och rödalger att skapa bryggan.

Mycket av Smithson intresse för Land Art byggde på idén om missbildningar i landet. Han ansåg missbildningar vara områden som hade blivit upprörd av industrin, urbanisering, eller fysiska skador. Det var skadad, eller ärrad, områden som konst enligt hans åsikt. På grund av detta, inför Robert Smithson kritik som han, och andra liknande artister, ytterligare störde mark med sina konstverk. I en uppsats, hävdade Smithson att mänskliga eller fysiska manipulation faktiskt skulle kunna omfattas av landskapet, och att hans motståndare åsikter hindrade dem från att se denna potential.

Robert Smithson konst karriär slutade tragiskt vid 35 års ålder när han dog i en flygolycka. Vid den tiden var han över en tomt för ett arbete i Texas att kallas Amarillo Ramp .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.