Vem är Norma McCorvey?

Norma McCorvey är ett namn som många människor inte känner igen, även om McCorvey är berömd, eller kanske ökända, beroende på hur man ser på hennes situation. Flesta vet Norma McCorvey med ett annat namn, eller ett alias, som är Jane Roe. Ja, hon är Jane Roe som var kärande i den kontroversiella abort fallet Roe mot Wade.

År 1973 svarade Förenta staternas högsta domstol en utmaning mot abort lag i Texas och bestämt att abort är en konstitutionell rättighet som grundas på den personliga integriteten. Fallet legaliserade huvudsak abort i alla 50 stater, trots att många kallar det för "dåliga lag" och anser att abort bör vara en stat nyemission. Pro-choice uppfattats som en seger, även om Norma McCorvey aldrig gjort abort. Hon var inte längre gravid med tiden som ärendet hörde, har fött en dotter som gavs upp för antagande.

Intressant nog har Norma McCorvey, kvinnan som en gång kallade Roe mot Wade, "mitt lag", eftersom bytts hjärta. Medan du arbetar i en abortklinik och innerligt stödja abort, träffade hon sin Nemesis-och framtida vän-en man vid namn Flip Benham. Benham ledde en anti-abort grupp som kallas Operation Rescue, som rör sig i närheten av Norma McCorvey kontor. Livliga diskussioner och protester följde, men McCorvey småningom började förstå gruppens övertygelser. Hon konverterade till kristendomen och sedan till pro-life-rörelsen. Det var en liten flicka som heter Emily, dotter till en Operation Rescue staffer, som Norma McCorvey slutändan krediter med sin konvertering. Trots att hon inte höll med McCorvey visade barnet hennes kärlek, acceptans och vänskap. Det var långt mer än Norma säger hon fått från dem hon känner sig utnyttjade henne som en "bricka" för att främja deras agenda. Hon trodde att de var mer inriktade på abort än de någonsin varit med henne. De advokater som främjat fallet hävdar att Norma ville ha en abort vid den tiden, men det Roe mot Wade var egentligen inte om McCorvey i första hand. För dem var det aldrig om en individ utan om att säkra aborter rättigheter för kvinnor i allmänhet. Norma McCorvey var bara en kvinna som var vid tiden drabbats av en oplanerad graviditet och var villig att underteckna en utsaga och bli huvudet käranden i rättegången. Hon nu djupt beklagar att ha deltagit i den.

Efter att ha arbetat inom branschen abort, Norma McCorvey inte längre ser abort som "frihet" för kvinnor. Hon säger att hon såg pengarna rulla in, exploatering och retorik mer än hon såg säker vård eller behandling för kvinnor i kris. Norma McCorvey har skrivit en bok som heter vann Love, att detaljerna hennes resa från att Jane Roe att starta eget pro-life uppsökande kallas Roe No More ministeriet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.