Vem är Mikhail Gorbachev?

Mikhail Gorbachev, 1990 mottagare av Nobels fredspris och tidigare ledare för Sovjetunionen, är mannen västvärlden krediter med att hjälpa till att avsluta det kalla kriget. Gorbatjov är mest känt igen av hans unika födelsemärke som ligger uppe på huvudet. Den ryska politiker prytt omslaget till Tid tidskriften flera gånger under kontorstid, bland annat som Man of the Year 1988. Gorbatjov anses av många vara en av de mest innovativa och revolutionerande världens ledare genom tiderna.

föddes Mikhail Gorbachev den 2 mars 1931 till en fattig familj som bor i närheten av Stavropol. Trots sin familjs ekonomiska ställning, gick Mikhail Gorbachev kommunistpartiet och tog en juristexamen vid Moskvas universitet 1953. Hans politiska karriär inleddes i början av 1960-talet då han blev chef för Stavropol regionens Department of Agriculture. Under de kommande två årtiondena, samlat Mikhail Gorbachev uppmärksamhet topp partipolitisk personligheter som alla delade ett intresse för politiska reformer och slutar korruption och ineffektivitet inom landets regering. I 54 år, valdes Mikhail Gorbachev General sekreterare i kommunistpartiet 11 mars, 1985. Fastän många av hans idéer ansågs radikala vid den tidpunkten började Gorbatjov genomföra nationella strategier som han hoppades skulle hjälpa ekonomin och förbättra levnadsstandarden i Sovjetunionen. Börjar tidigt i kontor med alkohol reform, en rörelse Mikhail Gorbachev hoppades skulle minska den ökande andelen alkoholism i Ryssland, försvagat många av hans politik en redan stannat ekonomi.

Även om många i hans land såg Gorbatjov som ett hot mot landets stabilitet, gav utrikespolitik olika utmaningar. Från början av hans sex år, var Mikhail Gorbachev till förmån för ett slut på kapprustningen med väst. Hans politiska initiativ fungerat som en positiv katalysator för frihet och demokrati, men hans ekonomiska politik var långsamt orsakar landet att kollapsa. Som politiska reformer gjort framsteg, började kommunistpartiet i Sovjetunionen för att tappa kontrollen.

Mikhail Gorbachev blev den första någonsin ordförande i Sovjetunionen, som väljs av kongressen för People's Deputies den 15 mars, 1990. Nyvalde president Gorbatjov skapat en president den 15 politiker, men hans ställning skulle bli kortvarig som Sovjetunionen hade redan börjat falla sönder. Som Boris Yeltsin (1931-2007) vunnit popularitet och makt som president i Ryska federationen, efter den sovjetiska kuppförsöket 1991, Gorbatjov tvingades avgå som ordförande för ett land som inte längre existerade.

är Mikhail Gorbachev allmänt erkänd som ett starkt inflytande och perpetuator av världens frihet. Han var den förste mottagaren av Ronald Reagan Freedom Award 1992, efter att redan ha fått Nobels fredspris. Även efter Gorbatjovs avgång från politiska uppdrag, fortsatte han att vara politiskt aktiv på en global skala. Gorbatjov representerade Ryssland vid Ronald Reagan begravning 2004.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.