Vem är Maria från Magdala?

Maria från Magdala, som ett helgon av den romersk-katolska, anglikanska och ortodoxa kyrkorna, är en kontroversiell figur i Nya Testamentet. Maria från Magdala bara nämns vid namn tre gånger i evangelierna, men hennes identitet har ofta varit sammanflätade med andra kvinnor i samband med Jesu ministerium. Vissa moderna forskare och fiction har även föreslagit att Maria Magdalena var gift i hemlighet till Jesus, eller åtminstone eftersträvas en intim relation med honom. Det finns ett antal missförstånd kring den historiska Maria från Magdala, mest om henne karaktär och yrke. Enligt en populär tro, var Maria från Magdala en välkänd lokal prostituerad när hon stötte på Jesus och hans lärjungar. Enligt evangelierna, men hon bara "" verkade "till Jesus, en term som innebär en gest av material eller andligt stöd. Jesus sägs ha levererat sju demoner ur Maria från Magdala, som vissa har översatt som ett tecken på sexuella oegentligheter. Denna teori stöds inte av evangelierna, eftersom Jesus kastade ut demoner från både män och kvinnor.

Maria Magdalena är också ofta förväxlas med "Maria från Betania", syster till Marta och Lasarus. Även om båda Marys fortsatte att följa Jesus under hans ministerium, Maria från Betania tros vara samma botgörarens kvinnan som smorde Jesu fötter och torkade dem med sitt hår. Maria från Magdala, däremot, anses av vissa vara den namnlösa "syndaren" Jesus försvarar från en orättfärdig stening för äktenskapsbrott. Denna händelse beskrivs som inträffat innan Jesus möter Maria från Magdala och exorcism hennes demoner, dock. Sambandet mellan de "syndare" och Maria från Magdala tycks ha gjorts hundra år efter faktum. är Maria från Magdala nämns också som ett vittne till korsfästelsen av Kristus, kanske tröst annat Maria, Jesu mor. Efter borttagandet av Jesu kropp från korset, är Maria från Magdala tros ha hjälp med den traditionella förberedelserna av en judisk begravning. Hon är också den första av hans anhängare att möta den uppståndne form av Jesus Kristus, även om han förmanar henne att inte omfamna honom. Maria från Magdala är också krediteras med att bryta nyheten om Jesu uppståndelse till de andra lärjungarna.

Under sina sista år, är Maria från Magdala sägs ha avgått till staden Efesos, tillsammans med Jungfru Maria. Andra traditioner tyder på att hon faktiskt flyttade till Frankrike och tillbringade sina sista dagar som en kristen missionär i regionen. Hennes kvarlevor sägs hållas i två separata reliker, med hennes skalle vilar i en grotta i en liten katolsk kyrka i La Sainte-Baume, Frankrike.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.