Vem är Langston Hughes?

Langston Hughes var en amerikansk författare av Harlem Renaissance, en blomstring i African American kultur i Harlem samfundet i New York under 1920-talet. Langston Hughes är mest känd för sin poesi i dag, men han skrev också romaner, noveller, pjäser, operor, två självbiografier, tidningsartiklar, och översättningar av litteratur till engelska. Hans poesi är ofta karakteriseras som jazz poesi , eftersom den speglar rytmer och kvalitet jazzmusik, en annan konstnärlig form som blomstrade under Harlem Renaissance.

föddes Langston Hughes i Joplin, Missouri den 1 februari 1902. Hans föräldrar, Carrie Langston Hughes och James Nathaniel Hughes, frånskild när Langston var mycket ung, och han tillbringade större delen av sin barndom på hans farmors hem i Lawrence, Kansas. När Langston Hughes var 13 år gammal, dog hans mormor, och han flyttade in med familjen vänner och senare med sin mor och styvfar i Lincoln, Illinois. Langston Hughes 'familj flyttade mycket för att söka arbete, och han slutade gick på gymnasiet i Cleveland, Ohio.

Langston Hughes 'litterära gåva började dyka upp i hans barndom, då han utsågs "class poet" i grundskolan. Han började skriva noveller, pjäser, dikter och stycken för skoltidningen i gymnasiet, och han var en ivrig läsare.

Langston Hughes gjorde ett kort besök till sin far, som hade flyttat till Mexico strax efter skilsmässan, 1919, året innan han tog gymnasiet. Efter studierna bodde han med sin pappa en stund och försökte övertala honom att betala för undervisning vid Columbia University. Hughes "relation med sin far var spänd, och han skrev senare att hans far hade ett intensivt självhat på grund av hans ras som Langston Hughes inte kunde identifiera. Även Hughes far ville att han skulle närvara vid universitet utanför USA, gick han slutligen att betala för sonens utbildning vid Columbia på villkor att han skulle studera till ingenjör.

Langston Hughes gjorde rätt vid Columbia, men vänster efter första året på grund av rasfördomar och hans större intresse i den närliggande samhället i Harlem och dess konst-och musikscenen. Han stödde sig med olika jobb under det tidiga 1920-talet, och tillbringade en tid i Paris 1923-24 efter ett halvår snåla på ett fartyg att resa till Europa och Västafrika. Efter återkomsten till Harlem, upptäcktes Langston Hughes av poeten Vachel Lindsay under sitt arbete som ett hotell busboy. Hans första poesibok, Weary Blues , publicerades 1926.

Langston Hughes fortsatt att vara en framgångsrik författare och en ikon i Harlem Renaissance hela sitt liv. Han gick Lincoln University i Pennsylvania, tjäna en filosofie kandidatexamen 1929 och doktor Letters examen 1943. Han publicerade sin första roman, Inte Utan Skratt , 1930, och en novellsamling, sätt att White Folk , 1934. Utöver hans litterära verk, grundat Langston Hughes teater trupper i Los Angeles och Chicago och talade som gästföreläsare vid flera universitet.

I sin skrift, Langston Hughes både firade svarta amerikanska erfarenheter och försökte beskriva den ärligt. Hans poesi är ofta anthologized, och han är ihågkommen som en av USA: s favorit och mest inflytelserika poeter. Langston Hughes dog av postoperativa komplikationer den 22 maj 1967. Hans aska begravdes i Harlem, under golvet i foajén leder till Langston Hughes Auditorium i Arthur Schomberg Center for Research in Black Culture.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.