Vem är Kenneth Branagh?

Kenneth Branagh är en prisbelönt skådespelare och regissör, vars viktigaste bidrag till filmen har varit hans produktion i flera av Shakespeares pjäser. Som skådespelare har han fått kritiska meddelande senast för sitt porträtt av Franklin D. Roosevelt i HBO-produktionen Warm Springs och fick en Emmy för rollen 2006. Hans karriär som både skådespelare och regissör har en träff eller miss kvalitet till det. När Branagh har lyckats med sitt arbete är anmärkningsvärt, men inkonsekvens dominerar hans karriär. Även fans har dyrkat honom i Henry V , skulle de mage knappt filmer som Wild Wild West , och Frankenstein .

Branagh föddes i Belfast, Irland, där han tillbringade sina första nio år av sin barndom. År 1970 flyttade familjen till England. Han tog snabbt upp en "English", i motsats till nordirländsk, accent så att han skulle passa in med sina skolkamrater. Sin anläggning med accenter måste påpekas, eftersom han har spelat med många olika typer av accenter i hans film och teaterkarriär.

Branagh säger att han inspirerades först att agera vid 15, när han såg en föreställning av Hamlet featuring Derek Jacobi. Detta intresse skulle rikta sin tidiga vuxna år som Branagh godtogs vid Royal Academy of Dramatic Arts 18. Examen år 1982, blev han snabbt en medlem av Royal Shakespeare Academy, där hans framträdanden förde honom lysande recensioner. Branagh blev besvikna med akademien, och började sin egen Shakespeare Company, renässansen Shakespeare Company (RSC) fem år senare.

Även RSC första kämpade snart det blev känt för sitt utmärkta produktioner, och för dess förmåga att locka några av Storbritanniens mest kända skådespelare. Dame Judy Dench och Derek Jacobi både huvudrollen i början av RSC-produktioner, och skulle arbeta med honom i Henry V . Jacobi är en flitig medarbetare med Branagh.

År 1989 släppte Branagh hans film regidebut, Henry V , där han spelar titelrollen. Branagh fick Oscarsnomineringar för regissör och skådespelare, och vann British Academy Award för bästa regi. Samma år, Branagh gift skådespelerskan Emma Thompson.

Paret arbetade tillsammans på flera filmer, innan skilsmässa 1995. Branagh nästa film, Dead Again 1991 funktioner Thompson i ledande kvinnliga roll, och är en hyllning till Hitchcock. Branaghs Hollywood Debut är en fantastisk thriller, lastade med Sinister och användning av svartvitt fotografi för halva filmen. Branagh spelar också filmen som två karaktärer, och varken har en brittisk accent.

1992 Branagh riktade Peter Vänner , som fick både kritik och beröm. 1993 väckte en återgång till Shakespeare med produktion av Mycket väsen för ingenting , vinnande Branagh mer kritiska framgång. Flera alldaglig filmer följde framgång Much Ado , särskilt det bedrövliga Frankenstein och Branaghs tur som Iago i Othello , som han inte direkt. Branagh lovordades mer för 1996 Hamlet , som inte var en biljettintäkterna framgång, eftersom de flesta biobesökare var otåliga med fyra timmars produktion.

allmänna opinionen hade även vänt sig mot Branagh efter sin skilsmässa från Emma Thompson, och en rad filmer som släpptes i slutet av 90-talet som vann honom föga kännedom, med undantag av A Midwinter's Tale , vilket är ungefär en avgjutning försöker sätta på en produktion av Hamlet . Filmen är mörkt roligt med många "på skämt" för dem som sysslar med teater.

2002 markerade en återhämtning för Branagh när han spelade galna professor Lockhart i andra Harry Potter film. Han gör Rowlings "karaktär stor rättvisa och hans resultat är kanske den bästa delen av filmen. Han lånade även sin röst till flera berättad dokumentärer, bland annat Dinosauriernas . Nu senast har han arbetat i flera miniserier, och hans arbete i Warm Springs är en barmhärtig och skiktad skildring av Roosevelt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.