Vem är Joseph Campbell?

Joseph Campbell, författare, pedagog, föreläsare, lärare och några ansåg nästan shamanska, blev inte känd för den populära världen förrän efter hans död 1987. År 1988 sändes PBS en 6 timmars samtal mellan Bill Moyers och Joseph Campbell, The Power of Myth , som diskuterats länge Campbells teori att de flesta myter, berättelser och religioner har samma typer av bilder och arketyper som representerar hjältens resa, som är önskan om allemansrätten att uppnå individuation eller helheten av psyket. Det här begreppet delat bilder i vitt skilda kulturer var Campbells destillation av Carl Jung arbete med universella omedvetna. Jung, hade alla människor, under ett personligt medvetslös, en rad gemensamma bilder som betydde ungefär samma sak. Myt, religion, folklore och sagor var konstnärliga representationer av det universella omedvetna. Joseph Campbell kallas denna underliggande struktur i monomyth.

För Joseph Campbell, detta sammanhang till en universell medvetslös var djupt personlig. Campbell som en pojke blev djupt intresserad av indianer som en gång befolkade hans hem. Han studerade noga Native American lore, och även utvecklat sin egen stam. Upp som en konservativ katolsk noterade Campbell likheter mellan stammar lore och katolicism. Dessa tidiga studier skulle senare inspirera hans intresse för alla mytologi. Som en högskolestudent, hans intressen var främst i medeltida studier. Han tog sin magisterexamen i Arthurian studier, och sedan reste till Paris på ett stipendium för att fortsätta sitt arbete. Under sin vistelse i Paris, studerade han sannerligen inte bara litteratur, men också samtida konst, fascineras av arbete Bourdelle och Picasso. Han också först började studera arbetet med Carl Jung, som skulle visa grundforskning i hans senare arbeten och studier.

På 1930-talet Joseph Campbell reste genom USA, som bor hos John Steinbeck för nästan ett år, innan du godkänner lärartjänster 1934 vid Sarah Lawrence College. Han skulle förbli en professor där i nästan 40 år. Han träffade också och gifte sig med sin hustru Jean Erdman, dansare i Martha Graham's modern dance company.

På 1940-talet erbjöds Joseph Campbell en tjänst som en av direktörerna för Bollingen Press. Detta företag skulle senare offentliggöra många verk av Campbell. Hans första verk för Bollingen var samarbete, och inkluderade redigering och publikationer av texter skrivna av Heinrich Zimmer, som dog 1943.

1949 publicerade Bollingen Campbell's första och mest kända verk om mytologi Hero med tusen ansikten som förklarade sin teori om liknande egenskaper i alla Mythos. Campbell skulle fortsätta att publicera över tio fler arbeten, samt samarbeta på ett tiotal. Ändå 1949 års arbete är den viktigaste pjäs som Joseph Campbell redovisas. är Joseph Campbell mer erkännas som en bra föreläsare än författare. De flesta samtida kritiker hitta hans arbete att vara svårt, med mycket dålig indexering. Han ville inte skriva indexen för hans böcker och de utsätts för, eftersom de inte är lätt sökte. Men, lovordade akademiker Joseph Campbell för hans föreläsningar, utförs i hela landet. Han senare regelbundet föreläste vid Esalen institutet.

The Power of Myth väckt Joseph Campbell nationell uppmärksamhet. Campbell's approachability genom föreläsning är uppenbar. Han är särskilt känd för sin förmåga att se på moderna verk, liksom Star Wars trilogin och relatera dem till antika mytologins utforskning av hjältens resa. Mottot "följ din salighet," härstammar från denna serie av samtal.

Campbells arbete tenderar att föredra manlig hjälte resor över kvinnliga sådana. Några av hans texter tillskriver kvinnor själva traditionella roller hustrur och mödrar, snarare än arbetare, och denna kvalitet tenderar att framkalla vrede feministiska kritiker. Det är anmärkningsvärt att hans fru fortsatte att arbeta som dansare, och att paret inte har barn. Kanske hans kommentarer om kvinnor är något av önskan uppfyllelse. Men många feminister ifrågasätta värdet av hjältens resa som utvecklats av Joseph Campbell, på grund av en upplevd gammaldags ta på kvinnornas roller.

Om man bortser från dessa fördomar, deltagit i arbetet med Joseph Campbell viktig stipendium, för att uppnå harmoni i en värld som slits av så många skillnader. Hans undersökningar av Mythos tyder på att även med stora skillnader i kulturer, det är ofta större likheter med trossystem och religiösa strukturer, som om de förstod, skulle skapa enighet bland alla folk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.