Vem är Jonathan Larson?

Jonathan Larson var en amerikansk dramatiker och kompositör, mest känd för sin musikaliska uthyres . Han föddes i New York 1960 och dog 1996 vid 36 års ålder. Han tilldelades Pulitzerpriset och fyra Tony Awards efter hans död, allt för uthyres .

Jonathan Larson var inblandad i både musik och teater från tidig ålder, att spela ett antal instrument och som återfinns i hans skola teater hela gymnasiet. Han gick på college att studera skådespeleri, och vid den tiden började komponera små bitar. Även i college han kom också i kontakt med Stephen Sondheim, som skulle se över sina pjäser och hjälpa honom med rekommendationer. Efter college flyttade Jonathan Larson i ett litet loft i Lower Manhattan, som levde i misär med ett antal andra konstnärligt lutande människor, vilket ger en stor inspiration för vad som så småningom skulle bli uthyres .

I sin tidiga karriär, skapade Larson ett antal misslyckade visar, bland annat Sacimmoralinority , em som döptes till slut Saved! - en omoralisk Musical på Moral Majority och Superbia , em bygger på Orwells Nineteen Eighty-Four . Hans sista delen innan uthyres fick så småningom titeln tick, tick . . . BOOM! , och även om inte en stor framgång, det var helt producerats under 1991 på Village Gate, vilket Jonathan Larson viss exponering. Ett par år tidigare, i slutet av 1980, hade Jonathan Larson satts i kontakt med en annan dramatiker, Billy Aronson, som arbetade på en anpassning av La Bohéme . De arbetade på och stänga av den, och så småningom Jonathan Larson Aronson frågade om han skulle kunna arbeta med projektet själv, eftersom han ville ta en stor del av sitt liv i det, göra det till en mer automatisk biografiska pjäs. De två nådde en överenskommelse, och Larson kastade sig in i arbetet. I skapandet uthyres , Jonathan Larson anges för sig själv en monumental företag. Han ville göra teatern tillgänglig och relevant för både barn Generation X och MTV Generation, få dem tillbaka till Broadway och ge dem ett alternativ till TV och film. Även om han fick aldrig uppleva hur framgångsrik han var, är Hyr allmänt krediteras svälla i yngre publik hela Broadway.

uthyres hölls första gången som en behandling under 1993, och spelade en kort sikt ett år efteråt. För de kommande två åren arbetade Jonathan Larson de spela över, samarbeta med sin chef för att få den att slutföras. År 1996, innan mässan öppnade för en större kör, dog Jonathan Larson av ett aortaaneurysm. Nästa natt, Hyr öppnas Off-Broadway till sin första offentliga publik. Från den första natten uthyres var en enorm framgång, spelar inför utsålda hus varje kväll, med sitt springa längre tid och om igen, och så småningom att flyttas till Broadway.

Jonathan Larson tilldelades Pulitzerpriset för uthyres efter hans död, till en av endast sju musikaler ges ära. Han fick också postum Tony Awards for Best Original Score, Best Book och bästa musikal, liksom ett antal andra utmärkelser, inklusive Drama bänkar, Outer Critics Circle Awards och Obie Awards.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.