Vem är Jackson Pollock?

Jackson Pollock föddes i Cody, Wyoming 1912. Han var den femte och yngste son till LeRoy McCoy Pollock och Stella McClure Pollock. Hans far var bonde och senare en besiktningsman. I hans senare liv, skulle Pollock hävdar att panorama amerikanska landskap han såg som ett barn skulle påverka hans målningar. Efter att ha gått Manuell Arts High School i Los Angeles, Kalifornien, Pollock inskrivna vid Art Students League i New York City, där han studerade under regionalistiska målare, Thomas Hart Benton. I Benton's klassen lärt Pollock grunderna i teckning och komposition. Han studerade också muralmålningen och analyserat verk av gamla mästare.

surrealistiska konstnärer som Miro och Picasso har ett inflytande på den unge Jackson Pollock. Annan inflytande var den mexikanska muralist, David Alfaro Siqueiros. 1936 undervisade Siqueiros på en experimentverkstad i New York. Det var där som Jackson Pollock först stötte på den konstnärliga tekniker som han är mest bekant känt-att hälla och kasta av flytande material för att uppnå oöverlagda resultat.

Pollock inskrivna i Works Progress Administration Federal Art Project, genom vilken han kunde finansiera sin konst. Detta gav honom en inkomst på nästan åtta år, och tillät honom att ägna sin tid åt måleri. Hans arbete blev mer komplexa till sin natur och en personlig stil började utvecklas.

Trots att hans arbete var mogna under denna period drabbades Jackson Pollock från personliga problem. Pollock led av återkommande anfall av depressioner och kämpade med alkoholism. Hans bröder Charles och Sandford, även konstnärer, levde med Pollock vid den tiden och uppmuntrade honom att söka hjälp. Även om psykoanalysen gjorde lite för att hjälpa denne infört Pollock till teorier om Jung, som biföll den riktning hans konst tar. Det var vid denna tid som Jackson Pollock träffade konstnären Lee Krasner, som han senare gifte sig. Krasner såg den potential och talang i Pollock's arbete och det dröjde inte länge innan New York konst beskyddare också igen hans utomordentliga talang. Peggy Guggenheim blev Pollock's återförsäljare och beskyddare, visar sina verk på hennes galleri i New York konstälskare.

Jackson Pollock och Lee Krasner flyttade från New York till en lantlig by på Long Island. Inflytande han stötte med närhet till naturen påverkat hans arbete. De färger som han använde var ljusare än de som han målade med i New York, och det var här han utvecklade sin berömda hälla teknik. Pollock sprida dukar i hans lada och låt vätskeflödet spontant. År 1947 talade man Jackson Pollock som det mest kraftfulla konstnär i dagens Amerika.

Men inget av detta beröm kunde hejda Pollock personliga demoner. Han ändrade sin konst många gånger, men kämpade förgäves med sina alkoholproblem. År 1955 gav han upp måleriet helt och hållet och blev främmande från Krasner. 1956 dödade Jackson Pollock själv och en annan person när du kör berusad. Hans verk visas nu på museer världen över, och priset för ett originellt Jackson Pollock skulle ställa dig tillbaka över en miljon dollar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.