Vem är Isokoru Yamamoto?

japansk amiral Isokoru Yamamoto var en av de stora havet befälhavarna för den japanska flottan och en av de viktigaste militära ledarna under andra världskriget. Han var amiral i den samlade flottan av den japanska flottan under de första krigsåren.

Admiral Isokoru Yamamoto föddes den 4 April 1884. Han deltog i den japanska Naval Academy och serveras på en kryssare under det rysk-japanska kriget, och senare gick på Harvard University. Det var här Isokoru Yamamoto blev intresserad av möjligheterna att Naval Aviation. Han återvände till USA under 1920-talet som en militär attaché i Washington, DC lärt

Isokoru Yamamoto att flyga och blev övertygad om att militära konflikter i framtiden skulle beslutas i första hand genom luften makt. Inga fler skulle "battlewagons" fordom handel kanoneld i hopp om förlisningen den andra. Han kunde förutse en tid då jagare, kryssare och slagskepp skulle tjäna mest som eskorter till hangarfartyg. För detta ändamål som befälhavare för den första Air Fleet, sköt Isokoru Yamamoto för den japanska militären att producera fler flygplan. De svarade med över 4. 700 enheter som har tillverkats i 1940. Som vice minister i den japanska flottan, Isokoru Yamamoto också övervakade byggandet av Japans första två moderna hangarfartyg, systerfartyg Shokaku och Zuikaku. Dessa fartyg bidrog till attacken mot Pearl Harbor. Relationerna mellan USA och Japan försämrades under 1940, beordrades Isokoru Yamamoto av Japans militära kabinett för att börja planera en attack mot Amerika. Han var inte entusiastiska över denna möjlighet. Han visste amerikanerna bättre än de militära skåpet ledare gjorde, och han visste att attackera landet skulle inte gå lång obesvarade. Den militära kabinettet hade övertygat sig om att amerikanarna inte haft någon "magen" för att slåss, men Yamamoto var inte så säker. Han berättade skåpet han kunde "förvildas" sex månader efter att attackera Pearl Harbor, men kunde inte garantera någonting utöver detta. När den amerikanska krigsmaskinen var igång, sade han, skulle det vara besläktat med "väcka sovande jätte. " Japans enda chans till ett positivt resultat var att slå hårt på Pearl Harbor och till så många mål som möjligt, och hoppas Washington skulle kontakta Tokyo för att söka fred.

Isokoru Yamamoto planerade Pearl Harbor attack och, som historien berättar, den 7 December 1941 attacken var oerhört lyckad ur japansk synvinkel. Den japanska flottan fortsatte att anfalla och ockupera andra amerikansk höll utposter. Emellertid insåg Yamamoto värsta farhågor, början maj 1942 med slaget om Korallhavet. Hangarfartyg Shokaku, stolthet av flottan, blev allvarligt skadad, och hennes systerfartyg Zuikaku förlorat mycket av sin luft grupp. Därför var dessa två lufttrafikföretag som inte kan delta i slaget vid Midway en månad senare.

Slaget vid Midway är en av de anrik sjöslag, inte bara av andra världskriget, men sjöfartshistoria. Dess betydelse och härlighet rang ända fram med den brittiska besegra den spanska armadan.

USA intelligens, hade under ledning av Joseph Rochefort, brutit JN-25 marin kod och pusslas ihop att något stort var bryggning ut förbi Hawaii. Inget låg mellan Hawaii och Japan förutom Midway Atoll. Isokoru Yamamoto hade räknat att om Japan kunde fånga och hålla Midway, skulle det vara ett bra ställe att starta attacker mot Hawaii och slutligen den U. S. fastlandet. Rochefort tänkt i samma banor, och som kommunikationer strömmade in, stod det klart att Midway var målet. Den viktigaste faktorn i den amerikanska segern var att amerikanska flygplan fångas tre av de fyra japanska lufttrafikföretag vid deras mest sårbara stunder och som alla tre lågor inom cirka tio minuter från varandra. Bärarna bytte vapen på sina flygplan och flygplan var utspridda i cockpit, tillsammans med bomber, torpeder och bränslepåfyllning tankar.

Admiral Chuichi Nagumo, ledare för transportören Strike Force, kunde inte besluta om att gå efter U. S. bärare med torpeder eller beställa en andra strejk på Midway med bomber, och resultatet var katastrof. Detta var delvis fel Isokoru Yamamoto. Han hade beställt strikt radiotystnad, och med honom på hans super-Sänka skepp Yamato, flera hundra kilometer bakom den största flottan, var han helt åtgärden. Nagumo kunde inte kontakta honom för instruktioner, och så var tvungen att göra det bästa beslut han kunde. Den fjärde japanska transportör bombades senare på eftermiddagen, sjönk varje transportör i strejken kraft. Den japanska flottan vände tillbaka mot Tokyo i fullständig skam och inte gå på offensiven igen för återstoden av kriget. Även Yamamoto kvar i kommandot, vände han sin uppmärksamhet mot Guadalcanal och andra öar i Stilla havet, i en stor biroll. Hans mål var att hjälpa landbaserade trupper invaderar dessa öar.

Isokoru Yamamoto inte leva till slutet av andra världskriget. Som en taktisk kraft att räkna med, och ansvarig för planering Pearl Harbor, han var en kraftig man. USA: s underrättelsetjänst upptäckte att han skulle inspektera japanerna ockuperade ön Bougainville och ett mord utfärdades. Den 18 April 1943, 18 amerikanska plan gick på jakt efter Admiral. Hans flygplan sågs närmar sig en flygplats på Bougainville, och skvadron av P-38s svepte in Yamamoto dödades i attacken. Japanerna ville inte sänka folks moral, så hans död tillkännagavs inte förrän i maj 1943. Isokoru Yamamoto fick en hel statsbegravning och belönades med Order of the Chrysanthemum postumt.

Isokoru Yamamoto var bra amiral och ett stort hav befälhavare. Visst har historien behandlat honom som en av de bästa exemplen på hans kind. Hans död var ett hårt förlust för japanska flottan, och den aldrig tillbaka.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.