Vem är Ernest Hemingway?

Ernest Hemingway är en av Amerikas mest kända och mest särpräglade författare. Under sin livstid, 1899-1961, blev han en ikon i svensk litteratur och populärkultur, publicera många klassiska romaner och flera journalistiska berättelser och memoarer. Han vann Pulitzerpriset 1953 för romanen, Den gamle och havet och fick Nobelpriset i litteratur nästa år. Att växa upp i närheten av Chicago, Ernest Hemingway's första jobb var som reporter för Kansas City Star . Tidningens textutformning påverkat hans arbete under hela sin livstid, Hemingway var känd för korta, tydliga och direkta meningar, med ett minimum av adjektiv.

Ernest Hemingway lämnade sitt jobb med Star gå världskriget, där han tjänstgjorde som Röda Korset ambulansförare. Han skadades under en leverans leverans springa, som slutade sin karriär som förare. Hans nästa jobb var på Röda Korsets sjukhus i Milano, där han blev förälskad i en äldre sjuksköterska, Agnes von Korowsky. Deras relation tjänade som inspiration för ett av sina första romaner, A Farewell to Arms .

När Ernest Hemingway att återvända till Nordamerika, tillbringade han flera år arbetat som reporter för Toronto Star . 1921 flyttade Hemingway och hans första fru, Hadley, till Paris, där de blev en del av den berömda utlandsstationerade amerikanska litterära cirkel som ingår Gertrude Stein, F. Scott Fitzgerald och Ezra Pound.

Ernest Hemingway första publicerade litterära verk är en samling korta berättelser kallas in Our Time , 1925. Hans första framgångsrika roman, The Sun Also Rises , behandlat en skadad soldat som lever i Europa, och hyllas idag som ett modernt mästerverk. Vissa av hans mest kända verk är en memoarer om sin tid i Paris, en rörlig högtid , och Pulitzer Prize-vinnande Den gamle och havet .

Även Ernest Hemingway arbete vann både kritisk och populär, hans personliga liv var inte lika framgångsrik. Hemingway var en tung dricker, och upplevde många hälsoproblem. Han älskade också till äventyr och ta risker, senare i livet, var han allvarligt skadad i två plan kraschar samtidigt på en afrikansk safari.

Liksom sin far, som begick självmord 1928, kämpade Ernest Hemingway med allvarlig depression i hela sitt liv. 1961, vid 62 års ålder, Hemingway begick självmord med ett hagelgevär i hans stuga i Ketchum, Idaho.

Eftersom Ernest Hemingway död, har hans konstnärliga arv endast odlas. Flera samlingar av utgivna verk och brev har publicerats postumt, och Hemingway har nämnts som en influens för hundratals författare, däribland JD Salinger, Hunter S. Thompson, och Chuck Palahnuik.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.