Vem är Colonel Sanders?

Mannen känd över hela världen som Colonel Sanders, grundaren av Kentucky Fried Chicken (KFC), föddes faktiskt Harland David Sanders i Henryville, Indiana 1890. Colonel Sanders hoppade av skolan i unga år och arbetade ett antal ströjobb, några av dessa berörde matlagning stekt kyckling. Det var inte förrän Sanders blev 40 år gammal, att ord av hans utomordentligt bra stekt kyckling med fått ut lokalt. Colonel Sanders började sälja stekt kyckling ur hans bensinstationen, så småningom från en liten restaurang i Corbin, Kentucky.

Den "Colonel" i Colonel Sanders smeknamn är en hederstitel förlänats framträdande Kentucky medborgare. Den verkliga Harland Sanders nådde endast rang privata under sin egentliga värnplikt. Sanders hade tydligen prestige och respekt som genereras av hans "Kentucky Överste" status och formade en hel offentliga persona runt den, inklusive en ren vit kostym och en gammal Södra gentleman med. Den grandfatherly bild av Colonel Sanders blev mycket älskad symbol för Kentucky Fried Chicken franchise.

Stekt kyckling som beretts på södra tradition var inte ett nytt mat erbjudande i Colonel Sanders's day. Vad Sanders gjorde var att hitta ett sätt att minska den tid det tog att steka kyckling grundligt. Genom att använda en tryckkokare tillsammans med en traditionell djup Fryer, gjorde Colonel Sanders det möjligt att tjäna stekt kyckling i ungefär lika lång tid som det tog att göra en hamburgare eller annan populär snabb service-post. Det hemliga receptet för Kentucky Fried Chicken bestod av 11 örter och kryddor, men det var hastigheten matlagning som revolutionerade stekt kyckling industrin.

Colonel Sanders som sedan såldes hans intresse för Kentucky Fried Chicken i mitten av 1960-talet, men han gick med på att stanna som dess mest kända symbol. När den nya KFC förändrat receptet hans såsen under 1970-talet, dock förlöjligade Colonel Sanders bekant det som "tapetklister". Även KFC äger bilden av Colonel Sanders, den verkliga Harland Sanders ibland försökt att ta avstånd från vad han ses som sämre versioner av hans ursprungliga recept.

Harlan "Överste" Sanders dog av leukemi 1980 vid 90 års ålder. Hans bild används fortfarande på KFC förpackningar och reklammaterial, samt moderbolag i KFC har varit känt för att hyra Colonel Sanders look-alikes ska visas i reklam och offentliga kampanjer. Colonel Sanders leda ett mycket färgstarkt privatliv, och flera biografier finns som ger viss inblick i hur mannen bakom bilden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.