Vem är Chuck Palahniuk?

Chuck Palahniuk är en romanförfattare som har nära anknytning till Generation X kultur. Född Charles Michael Palahnuik den 21 februari 1962, fick Palahnuik större erkännande efter ett av hans romaner blev till en film. Fight Club , regisserad av David Fincher, medverkande Brad Pitt, vände Chuck Palahniuk till en bästsäljande författare natten.

Chuck Palahniuk föddes och växte upp i Pasco, Washington. År 1986 utexaminerades han från University of Oregon's School of Journalism. Kort snäppa följde på en lokaltidning och som mekaniker, men efter allt mer missnöjd med sitt yrkesval, frivilligt Palahniuk att arbeta på ett härbärge. Han tillbringade också tid som volontär transportera döende patienter för att stödja gruppens möten.

Chuck Palahniuk använt dessa mörka upplevelser i sin tredje roman, Fight Club , som publicerades 1996. Fight Club skrevs ursprungligen för att reta en förläggare som hade anklagat hans arbete för att vara alltför störande. Innan Fight Club , Palahniuk tidigare romaner, Insomnia: Om du bott här, hade du hem redan och Invisible Monsters , har tillbakavisats av både förläggarna, men Invisible Monsters har sedan dess publicerats och göras till en film.

Palahniuk: s sätt att skriva är gles. Han skriver i korta meningar och använder huvudpersonens röst att berätta. Han har ofta beskrivits som en chock författare som använder grafiska och fasansfulla beskrivningar i syfte att chocka läsaren på en allt större skala. På många av hans läsningar av romanen Haunted , var folk sägs ha svimmat på grund av de blodiga innehållet i berättelser. En av Palahniuk: s varumärken är att blanda in sina berättelser med bitar av fakta. Denna teknik används för att dra läsaren vidare i berättelsen. Men många av de så kallade fakta är faktiskt fiktion.

Med Fight Club blev hyllade Chuck Palahniuk som den moderna röst anti-materialism. Både filmen och boken bakom det slog an en ton hos många människor som var missnöjda med stora företag och det inflytande de haft på människors liv. Vissa personer har kritiserat Palahniuk's skrift som nihilism, en tagg som han vinna en enkel etikett som används av media.

Fight Club vände Chuck Palahniuk till en kult fenomen och en bästsäljande författare. Han har den största basen Internet fan av någon författare. Han är hänsynsfull undantagsvis hans fans och svar på alla brev till honom. Chuck Palahniuk också bidrar till en officiell hemsida som kallas The Cult . Chuck Palahniuk har skrivit nio fiction romaner och tre faktaböcker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.