Vem är Benjamin Franklin?

Benjamin Franklin var en man med många talanger, en skicklig uppfinnare, filosof, författare, statsman, ekonom och musiker. Eklektiska och aktivt liv Ben Franklin gav honom rubriker både av modellen amerikansk medborgare och en av grundarna av Förenta staterna. Franklin föddes i Boston, Massachusetts år 1706 trots att han ansåg Philadelphia, Pennsylvania hans hemstad. Franklin dog 1790 vid 84 års ålder och begravdes i Philadelphia. på den unga 12 år, blev Benjamin Franklin en lärling till sin äldre bror Jakob som var en skrivare och sprang en tidning i Boston. Tidningen heter The New England Courant , var den första i sitt slag i Boston. Vid 15 års ålder Franklin ville var att skriva för tidningen. Att veta att hans bror inte skulle låta honom göra det, skapade Franklin för sig själv under pseudonymen Silence Dogood, en änka som kritiserade samhället, speciellt vid behandling av kvinnor, genom brev halkade under dörren på natten. Franklin skrifter blev oerhört populär och näring intensiv svartsjuka från sin bror när han avslöjade att han var författaren.

Bland hans många framgångar, är Benjamin Franklin känd för sitt vetenskapliga arbete med el. Franklin var den förste att visa att lättnader i själva verket var elektricitet. Han gjorde detta genom att utveckla sin berömda kite experiment som syftar till att utvinna elektricitet från ett utvecklingsland storm. Även om han utformade experimentet var han inte den förste att genomföra den. Från sitt arbete inom el, uppfann Benjamin Franklin det lättar stång som är avsedd att skydda höga strukturer från att träffas och skadas under elektriska stormar.

Benjamin Franklin är en av grundarna av Förenta staterna. Han bidrog till att säkra militärt och ekonomiskt stöd från Frankrike som var avgörande i den unga nationens självständighet från brittiskt styre.

Ben Franklin visdom lever vidare i många populära adages som talas idag. Han skrev "Om du inte skulle glömmas bort så fort ni är döda och ruttna, antingen skriver något värt att läsa eller göra saker värt att skriva", som han utan tvekan gjort även för sig själv. Några av hans andra populära citat är: "Tidigt i säng och tidigt att stiga gör en människa frisk rik och klok. " "Är han sjuk klädd som är bar av dygd. "

" Men i denna värld ingenting kan sägas vara säker, utom döden och skatter. "


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.