Vem är Andrew Johnson?

Andrew Johnson (1808-1875) var den sjuttonde president i USA, som tog kontor 1865 efter döden av Abraham Lincoln. Han var en ovanlig president på många sätt, på grund av hans bakgrund, brist på utbildning, och även för hans hållning som södra senator som pro-unionen. Men han har kritiserats för att inte nå tillräckligt långt för att stödja jämlikhet mellan afroamerikaner efter inbördeskriget upphört. Hans personliga val som folkvald tjänsteman är symboliskt för många människor av den tid som var emot slaveri ändå inte redo att se afroamerikaner som medborgare eller lika.

Like Lincoln, var Andrew Johnson inte främmande för fattigdom. Han var en lärling skräddare i Tennessee som ung pojke innan man överväger en karriär inom politiken. Han fann snart att han hade en talang för debatt och offentliga tal, och hans fru, Eliza McCardle, som han gifte sig 1827, Johnson lärde sig läsa och skriva. Hon främjas Johnsons politiska ambitioner, men som First Lady var för sjuk för att tjänstgöra i sin ställning på ett effektivt sätt. Innan han blev president, var Andrew Johnson uppenbarligen en man av folket, det vill säga fattiga vita människor, och allmänhet inte slaven befolkningen. Han hade några anti-orientering slaveriet, men aldrig hållas på en enhetlig uppfattning om värde av afroamerikaner. I politiken innan han tjänstgör i Vicepresident, var hans åsikter populära. Han tjänstgjorde som borgmästare i Greenville, i Tennessee representanthuset, och sedan som guvernör. År 1857 valdes han till senator, och han var den enda Southern senator att behålla sin position när sydstaterna utropat.

Hans stöd av EU, hans pro-krig hållning, och hans vilja att frigöra sina egna slavar gjorde Andrew Johnson en fascinerande karaktär som Abraham Lincoln, en övertygad republikan. Han offset Lincoln grund av hans bakgrund och utsågs till Lincolns vicepresidentkandidat, förmodligen i hopp om att hans olika politiska influenser skulle vara en magnet för några sydstatare. Som Vice President, serveras Andrew Johnson enbart en månad innan döden av Lincoln. Till det republikanska partiet, och hans demokratiska hållning fastän han var en oberoende av denna punkt, sågs som en skuld. Hans beslut om det bästa sättet att Södra återuppbyggnad sätta honom på bra odds med det republikanska partiet, liksom hans veto av en republikan medborgerliga rättigheter Bill. De röstade slutligen i representanthuset för att åtala honom 1868, vilket gör Johnson den förste presidenten någonsin åtalad. Senaten räddade honom med en enda röst som avgivits av senator Edmund G. Ross. En största skillnaden mellan Johnsons inställning till återuppbyggnaden av den södra och den republikanska metoden var att Johnson ville ha snabb återförening och fred skall upprättas. Tyvärr var republikanerna mer intresserade av att undertrycka söder och var inte så förlåtande, i synnerhet till tidigare markägare. Andra egga till Republikanerna var Johnsons veto av flera civila rättigheter växlar till för att skydda den emanciperade slavar. Även han hade tidvis uttryckt som slavar kunde hedervärd man, han var inte om att ge dem jämlikhet med vita män.

Även hans presidentskap präglas av hans deltagande i återuppbyggnaden, gjorde Andrew Johnson ett beslut som fortfarande hyllas idag som lysande. Han köpte Alaska från Ryssland, vilket förse USA med första guld och senare olja. Han gjorde också bära en del av hans beslut i att se bättre tider för södra medborgare, genom att förklara Amnesty, utan att svära i eder till unionen, för alla som deltog i den Confederate armén 1868. Det var ett av hans sista fungerar som ordförande, men visade sig vara till hjälp i smidigare renoveringen av sydstaterna.

Efter hans ordförandeskap, sprang Andrew Johnson för både det amerikanska och senaten. De första kampanjerna var framgångsrika. Han träffade större framgång med en tredje kampanj för amerikanska senaten plats, och omvaldes som senator för Tennessee 1874. Sin tjänst var kort, och han dog mindre än ett år senare av en stroke.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.